INTRE IADUL DEZNADEJDII SI RAIUL SMERENIEI


SFANTUL SILUAN ATHONITUL


2
Cuvant despre rugaciune



Cine iubeste pe Domnul, acela isi aduce aminte intotdeauna de El, iar aducerea-aminte de Dumnezeu naste rugaciunea. Dar, daca nu-ti vei aduce aminte, atunci nu te vei mai ruga, iar fara rugaciune sufletul nu va ramane in dragostea lui Dumnezeu, caci prin rugaciune vine harul Duhului Sfant. Prin rugaciune se pazeste omul de pacat, fiindca rugandu-se, mintea e ocupata de Dumnezeu si cu duh smerit sta inaintea Fetei Domnului, pe Care-L cunoaste sufletul ce se roaga.

Fireste, incepatorul are nevoie de o calauza, caci pana se da harul Sfantului Duh, sufletul are mare lupta cu vrajmasi si nu-si poate da seama daca vrajmasul ii aduce dulceata sa. Poate deosebi aceasta numai cel ce a gustat el din experienta harul Duhului Sfant. Cine a gustat Duhul Sfant recunoaste apoi harul
dupa gust.

Cine vrea sa se indeletniceasca cu rugaciunea fara o calauza si isi inchipuie in mandria lui ca poate sa o invete dupa carti si nu se va duce la un "staret" ["batran iscusit], acela a cazut deja pe jumatate in inselare. Dar pe cel smerit Domnul il va ajuta si, chiar daca nu gaseste un povatuitor experimentat, dar va merge la duhovnicul lui, oricare ar fi el, Dumnezeu il va ocroti pentru smerenia lui.

Gandeste-te ca in duhovnic viaza Duhul Sfant, si el iti va spune ce trebuie sa faci. Dar daca iti spui: "Duhovnicul vietuieste in nepasare, cum poate via in el Duhul Sfant?", pentru un astfel de gand vei suferi silnic si Domnul te va smeri si, negresit, vei cadea in inselare.

Rugaciunea se da celui ce se roaga, cum se spune in Scripturi; dar rugaciunea pe care o savarsim numai din obisnuinta, fara zdrobire de inima pentru pacate, nu este placuta Domnului.

Intrerup pentru o vreme cuvantul despre rugaciune.

Sufletul meu tanjeste dupa Domnul si Il caut fierbinte, si sufletul meu nu sufera sa se gandeasca la altceva.
Sufletul meu tanjeste dupa Domnul Cel Viu, si duhul meu se avanta spre El ca spre Tatal Ceresc si o rudenie. Domnul ne inrudeste cu El prin Duhul Sfant. Domnul este drag inimii - e bucuria, veselia si nadejdea noastra tare.
Bunule Doamne, cauta cu mila la zidirea Ta si arata-Te oamenilor prin Duhul Sfant asa cum Te-ai aratat robului Tau.
Bucura, Doamne, cu venirea Sfantului Tau Duh tot sufletul cel intristat. Fa, Doamne, ca toti oamenii care se roaga Tie sa cunoasca pe Duhul Sfant.
Oamenilor, sa ne smerim toti pentru Domnul si pentru Imparatia cerurilor. Sa ne smerim si Domnul ne va face cunoscuta puterea rugaciunii lui Iisus. Sa ne smerim si Insusi Duhul lui Dumnezeu va invata sufletul.
Omule, invata smerenia lui Hristos si Domnul iti va da sa gusti dulceata rugaciunii. Daca vrei rugaciunea curata, atunci fii smerit, infranat, marturiseste-te cu sinceritate, si rugaciunea te va iubi. Fii ascultator, supune-te cu buna constiinta stapanirilor randuite, fii multumit de toate si atunci inima ta se va curati de gandurile desarte. Adu-ti aminte ca Domnul te vede si teme-te sa nu intristezi cumva pe fratele tau; nu-1 judeca si nu-1 dispretui nici macar cu o privire, si Duhul Sfant te va iubi si te va ajuta El Insusi intru toate.
Duhul Sfant se aseamana unei mame pline de dragoste. O mama isi iubeste copilul si-i este mila de el, tot asa si Duhului Sfant ii este mila de noi, ne iarta, ne vindeca, ne povatuieste si ne bucura; Duhul Sfant se face cunoscut in rugaciunea smerita.
Cine iubeste pe vrajmasi va cunoaste degraba pe Domnul prin Duhul Sfant, dar despre cel ce nu-i iubeste, nu vreau sa scriu, ci il plang, caci se chinuie pe sine insusi si pe altii si nu cunoaste pe Domnul.


***


Sufletul care iubeste pe Domnul nu poate sa nu se roage, caci este atras spre El prin harul pe care l-a cunoscut in rugaciune.
Pentru rugaciune ne sunt date bisericile; in biserici slujbele se savarsesc dupa carti. Daca biserica si cartile nu le ai totdeauna cu tine, rugaciunea launtrica insa e oricand si oriunde cu tine. In biserici se savarsesc dumnezeiestile slujbe si viaza Duhul Sfant, dar cea mai buna biserica a lui Dumnezeu e sufletul, si pentru cine se roaga in sufletul sau, pentru acela lumea intreaga se face biserica; dar aceasta nu este pentru toti.

Multi se roaga cu buzele si le place sa se roage dupa carti, si acesta e un lucru bun, iar Domnul primeste rugaciunea si-i miluieste. Dar daca cineva se roaga Domnului si se gandeste la altceva, rugaciunea unuia ca acesta Domnul n-o asculta.
Cine se roaga din obisnuinta, in acela nu sunt schimbari in rugaciune, dar cine se roaga din inima in acela sunt multe schimbari in rugaciune, e o lupta cu vrajmasul, o lupta cu sine insusi, cu patimile, o lupta cu oamenii si in toate acestea trebuie sa fie curajos.
Cere sfat celor experimentati, daca-i gasesti, si roaga cu smerenie pe Domnul, si pentru smerenia ta Domnul iti va da intelegere.
Daca rugaciunea noastra e placuta Domnului, Duhul lui Dumnezeu da marturie de aceasta in suflet; El este drag si linistit; dar odinioara nu stiam daca rugaciunea mea era primita sau nu la Domnul, si dupa ce anume poate fi recunoscut acest lucru.
Intristarile si primejdiile i-au invatat pe multi sa se roage.

Intr-o zi vine la mine in magazie un soldat; se ducea la Salonic. Sufletul meu 1-a indragit si i-am spus:"Roaga-te Domnului ca intristarile sa ti se imputineze!" Dar el mi-a zis: "Stiu sa ma rog. Am invatat in razboi, cand eram pe front. L-am rugat cu tarie pe Domnul sa ma lase in viata. Gloantele plouau, obuzele explodau si putini au scapat cu viata. Am luat parte la multe lupte, si Domnul m-a pazit". In acest timp mi-a aratat cum se ruga si dupa miscarea trupului sau se vedea limpede ca era cu totul cufundat in Dumnezeu.


***


Multora le place sa citeasca carti bune, si acesta e un lucru bun, dar sa te rogi e mai bine decat toate, insa cine citeste carti proaste sau gazete e lovit de foame sufleteasca; sufletul lui flamanzeste pentru ca hrana sufletului si desfatarile lui sunt in Dumnezeu. In Dumnezeu e si viata, si bucurie, si veselie, si Domnul ne iubeste nespus, si aceasta iubire e cunoscuta prin Duhul Sfant.
Daca mintea ta vrea sa se roage in inima si nu poate, atunci rosteste rugaciunea cu buzele si tine-ti mintea in cuvintele rugaciunii, cum spune Scara. Cu timpul Domnul iti va da rugaciunea inimii fara ganduri si te vei ruga cu usurinta. Unii si-au vatamat inima, pentru ca si-au silit mintea sa lucreze rugaciunea in inima si de aceea n-au mai putut-o rosti nici macar cu buzele. Tu insa cunosti randuiala vietii duhovnicesti: darurile sunt date de la Dumnezeu doar sufletului simplu, smerit si ascultator. Celui ascultator si infranat in toate - in hrana, cuvinte si miscari - Domnul Insusi ii va da rugaciunea si ea se va savarsi cu usurinta in inima.
Rugaciunea neincetata vine din iubire, dar se pierde pentru osandiri, vorbe desarte si neinfranare. Cine iubeste pe Domnul, acela poate cugeta la El ziua si noaptea,
pentru ca nici un lucru nu te poate impiedica sa iubesti pe Dumnezeu. Apostolii iubeau pe Domnul si lumea nu-i impiedica, desi ei isi aduceau aminte de lume, se rugau pentru ea si propovaduiau. E adevarat ca Sfantului Arsenie cel Mare i s-a zis: "Fugi de oameni!", dar chiar si in pustie Duhul lui Dumnezeu ne invata sa ne rugam pentru oameni si pentru lumea intreaga.
In lumea aceasta fiecare isi are ascultarea lui: unul e imparat, altul patriarh, altul bucatar, fierar sau invatator, dar Domnul ii iubeste pe toti, si cine iubeste mai mult pe Dumnezeu, acela va avea plata mai multa. Domnul ne-a dat porunca de a iubi pe Dumnezeu din toata inima, din tot cugetul si din tot sufletul [Mt 22, 37]. Dar cum poti sa-L iubesti fara sa te rogi? De aceea, mintea si inima omului trebuie sa fie intotdeauna libere pentru rugaciune.
Cand iubesti pe cineva, vrei sa te gandesti la el, sa vorbesti despre el, sa fii impreuna cu el. Dar pe Domnul sufletul il iubeste ca pe Tatal si Ziditorul lui si sta inaintea Lui cu frica si iubire: cu frica, pentru ca este Domnul; cu iubire, pentru ca sufletul Il cunoaste ca pe un Tata; El este foarte milostiv si harul Sau e mai dulce decat toate.
Si eu am cunoscut ca e usor sa te rogi, pentru ca harul lui Dumnezeu ne ajuta. In mila Sa Domnul ne iubeste si ne da sa vorbim cu El prin rugaciune, sa ne caim si sa-I multumim.
N-am putere sa scriu cat de mult ne iubeste Domnul. Aceasta iubire e cunoscuta prin Duhul Sfant, iar pe Duhul Sfant Il cunoaste sufletul ce se roaga.


***


Unii zic ca de la rugaciune vine inselarea. E o greseala insa. Inselarea vine de la randuiala-de-sine [idioritmie], iar nu de la rugaciune. Toti sfintii s-au rugat mult si indeamna si pe altii la rugaciune. Rugaciunea este cel mai bun lucru pentru suflet. Prin rugaciune se ajunge la Dumnezeu; prin rugaciune dobandim smerenie, rabdare si tot lucrul bun. Cine vorbeste impotriva rugaciunii, acela n-a gustat in chip vadit niciodata ca sa vada cat de bun este Domnul si cat de mult ne iubeste. De la Dumnezeu nu vine ceva rau. Toti Sfintii s-au rugat neincetat; ei nu ramaneau nici o secunda fara rugaciune.

Sufletul care a pierdut smerenia, pierde o data cu harul iubirea fata de Dumnezeu, si atunci rugaciunea fierbinte stinge; dar cand sufletul are odihna dinspre patimi si-si agoniseste smerenie, atunci Domnul ii da harul Sau si el se roaga pentru vrajmasi ca pentru sine insusi si se roaga cu lacrimi fierbinti pentru intreaga lume.



3

Despre smerenie


Acum sunt putini "stareti" ["batrani iscusiti"] care sa cunoasca iubirea Domnului pentru noi si sa cunoasca lupta cu vrajmasii si ca, pentru a-i birui, e nevoie de smerenia lui Hristos.
Domnul iubeste atat de mult pe om, incat ii da darurile Sfantului Duh, dar pana cand sufletul se invata sa pastreze harul, se chinuie mult.
In primul an dupa ce am primit pe Duhul Sfant, gandeam: "Domnul mi-a iertat pacatele: harul da marturie de aceasta; de ce mai am nevoie?" Dar nu trebuie sa gandim asa. Chiar daca pacatele ne-au fost iertate, toata viata trebuie sa ne aducem aminte de ele si sa ne intristam, ca sa pazim zdrobirea (inimii). N-am facut asa si am incetat zdrobirea si mult am fost hartuit de demoni. Eram nedumerit de ce se facea cu mine si-mi spuneam: "Sufletul meu cunoaste pe Domnul si iubirea Lui. Cum de-mi vin ganduri rele?" Dar Domnului i S-a facut mila de mine si m-a invatat El Insusi cum trebuie sa ma smeresc: "
Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui!" Si prin aceasta vrajmasii sunt biruiti. Dar de indata ce las mintea mea sa iasa din foc, gandurile rele castiga din nou putere.
Cel ce, asemenea mie, a pierdut harul, e bine sa lupte curajos cu demonii. Cunoaste ca tu insuti esti vinovat: ai cazut in mandrie si slava desarta, si Domnul iti da sa cunosti cu milostivire ce inseamna sa fii in Duhul Sfant si ce inseamna sa fi in lupta cu demonii. Astfel sufletul invata prin experienta vatamarile mandriei si fuge de slava desarta, de laudele oamenilor si de ganduri. Atunci sufletul incepe sa se vindece si sa invete sa pastreze harul. Cum sa intelegem daca sufletul e sanatos sau bolnav? Sufletul bolnav se mandreste, dar sufletul sanatos iubeste smerenia, asa cum 1-a invatat Duhul Sfant, si daca nu o cunoaste inca, se socoteste pe sine mai rau decat toti.
Chiar daca Domnul 1-ar inalta la cer in fiecare zi si i-ar arata toata slava cereasca in care se afla El, si iubirea serafimilor, a heruvimilor si a tuturor sfintilor, chiar si atunci, invatat de experienta, sufletul smerit va spune: "Tu, Doamne, imi arati slava Ta pentru ca iubesti zidirea Ta; mie insa da-mi mai degraba plans si puterea de a-Ti multumi. Tie Ti se cuvine slava in cer si pe pamant, mie insa mi se cuvine sa plang pentru pacatele mele". Altfel nu vei pazi harul Duhului Sfant pe care ti-1 da Domnul dupa mila Sa.
Domnului i s-a facut mare mila de mine si mi-a dat sa inteleg ca trebuie sa plang toata viata.
Aceasta este calea Domnului. Si iata, acum scriu din mila fata de oamenii care, asemenea mie, sunt mandri si din aceasta pricina se chinuie. Scriu ca ei sa invete smerenia si sa-si gaseasca odihna in Dumnezeu.
Unii zic ca aceasta a fost candva, de demult, dar ca acum toate acestea s-au invechit; dar la Domnul,
nimic nu trece niciodata, numai noi ne schimbam, ne facem rai si astfel pierdem harul; dar celui ce cere Domnul ii da toate [Mt 7, 7-8], nu pentru ca am merita aceasta, ci pentru ca El este milostiv si ne iubeste.
Scriu aceasta pentru ca sufletul meu cunoaste pe Domnul.


***


Mare lucru bun este a invata smerenia lui Hristos; cu ea viata e usoara si bucuroasa si toate se fac dragi inimii. Numai celor smeriti li Se arata pe Sine Domnul prin Duhul Sfant dar, daca nu ne smerim, nu vom vedea pe Dumnezeu. Smerenia e lumina in care putem vedea Lumina-Dumnezeu, dupa cum se canta: "Intru lumina Ta vom vedea Lumina" [Ps 35, 10].
Domnul m-a invatat sa tin mintea in iad si sa nu deznadajduiesc si asa sufletul meu se smereste, dar aceasta nu este inca adevarata smerenie, care e de nedescris. Cand sufletul vine la Domnul, se infricoseaza, dar cand vede pe Domnul, atunci se bucura nespus de frumusetea slavei Lui, iar iubirea lui Dumnezeu si dulceata Duhului Sfant il fac sa uite cu desavarsire pamantul. Asa este raiul Domnului. Toti vor fi in iubire si de la smerenia lui Hristos toti vor fi bucurosi sa-i vada pe ceilalti mai presus decat ei insisi. Smerenia lui Hristos salasluieste in cei mici: ei sunt bucurosi ca sunt mici. Asa mi-a dat sa inteleg Domnul.
Rugati-va pentru mine toti sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos; sufletul meu inseteaza dupa ea, dar nu o poate avea si cu lacrimi o caut, ca un copil mic ce s-a pierdut de mama lui:
Unde esti Tu, Domnul meu? Te-ai ascuns de sufletul meu si cu lacrimi Te caut.
Doamne, da-mi puterea de a ma smeri inaintea maretiei Tale.
Doamne, Tie Ti se cuvine slava in cer si pe pamant, mie insa, micutei Tale zidiri, daruieste-mi smeritul Tau Duh.
Ma rog bunatatii Tale, Doamne, priveste asupra mea din inaltimea slavei Tale si da-mi puterea de a Te slavi ziua si noaptea, caci sufletul meu s-a indragostit de Tine prin Duhul Tau Cel Sfant si tanjesc dupa Tine si cu lacrimi Te caut.
Doamne, da-ne Duhul Sfant; prin El Te vom slavi ziua si noaptea, caci daca trupul nostru e neputincios, Duhul Tau e vioi, El da sufletului puterea de a Te sluji cu ravna si intareste mintea in iubirea Ta si o odihneste intru Tine cu o odihna desavarsita si nu mai vrea sa se gandeasca la nimic altceva decat la iubirea Ta.
Milostive Doamne, duhul meu neputincios nu poate ajunge la Tine. De aceea Te chem ca si regele Avgar: Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele pacatoase, si Te voi lauda ziua si noaptea si Te voi propovadui oamenilor, ca toate noroadele sa stie ca Tu, Doamne, ca si odinioara, savarsesti minuni, ierti pacate, sfintesti si dai viata."


***


E o mare deosebire intre omul simplu care a cunoscut omul prin Duhul Sfant, si omul, chiar foarte mare, n-a cunoscut harul Sfantului Duh.
E o mare deosebire intre a crede numai ca Dumnezeu exista cunoscandu-L din natura sau din Scripturi, si a cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant.
In cel ce a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant, duhul arde ziua si noaptea de iubire pentru Dumnezeu si sufletul lui nu se poate sa se alipeasca de nimic pamantesc.
Sufletul care n-a facut experienta dulcetii Duhului Sfant se bucura de slava desarta a acestei lumi, de bogatii sau de putere; dar sufletul care L-a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant, tanjeste numai dupa Domnul, iar bogatiile si slava lumii nu inseamna nimic pentru el.
Sufletul care a gustat Duhul Sfant Il deosebeste dupa gust, caci scris este: "Gustati si vedeti ca bun este Domnul[Ps 33, 9]. David a cunoscut aceasta din experienta, dar si acum Domnul da robilor Lui sa cunoasca din experienta harul Lui si ii va invata aceasta pe robii Sai pana la sfarsitul veacurilor.
Cine a cunoscut pe Dumnezeu prin Duhul Sfant, acela a invatat de la El smerenia, s-a asemanat Invatatorului Hristos Fiul lui Dumnezeu, si a ajuns asemenea Lui.
Doamne, da-ne darul sfintei Tale smerenii!
Doamne, da-ne in dar smeritul Tau Duh Sfant, caci ai venit sa mantuiesti pe oameni si sa-i inalti la cer ca sa vada slava Ta."
O, smerenie a lui Hristos! Te cunosc dar nu te pot dobandi. Roadele tale sunt dulci, caci nu sunt pamantesti.


***

Cand sufletul e abatut, cum sa se aprinda in el foc, ca el sa arda de iubire in tot ceasul? Acest foc este la Dumnezeu si Domnul a venit pe pamant ca sa ne dea acest foc al harului Duhului Sfant, si cine invata smerenia acesta il are, caci Domnul da celui smerit harul Sau.
De multe osteneli si de multe lacrimi e nevoie pentru a tine duhul smerit al lui Hristos, dar fara el se stinge in suflet lumina vietii si el moare. Trupul poate fi vestejit repede prin post, dar nu e deloc usor ca sufletul sa se smereasca asa ca el sa ramana mereu smerit, si nu e cu putinta degraba. Maria Egipteanca a luptat saptesprezece ani cu patimile ca si cu niste fiare salbatice si abia dupa aceea a gasit odihna, macar ca isi uscase repede trupul, fiindca in pustie n-avea nimic cu ce sa se hraneasca.
Noi ne-am impietrit cu totul si nu intelegem ce e smerenia sau iubirea lui Hristos. E drept ca aceasta smerenie si aceasta iubire nu se cunosc decat prin harul Duhului Sfant, dar noi nu credem ca e cu putinta sa-l atragem la noi. Pentru aceasta e nevoie ca noi sa-1 dorim din tot sufletul. Dar cum sa doresc ceea ce n-am cunoscut? Putina cunoastere avem noi toti si Duhul Sfant misca fiecare suflet sa caute pe Dumnezeu.
O, cum trebuie rugat Domnul ca El sa dea sufletului smerit pe Duhul Sfant! Sufletul smerit are o mare odihna, dar sufletul mandru se chinuie pe sine insusi. Omul mandru nu cunoaste iubirea lui Dumnezeu si e departe de Dumnezeu. Se faleste pentru ca e bogat sau invatat sau slavit, dar nu cunoaste, nenorocitul, saracia si caderea sa, pentru ca nu cunoaste pe Dumnezeu. Dar pe cel ce lupta impotriva mandriei Domnul il ajuta sa biruie aceasta patima.


***

Domnul a zis: "Invatati de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima" [Mt 11, 29]. Spre aceasta tanjeste sufletul meu ziua si noaptea si Il rog pe Dumnezeu, pe toti sfintii din cer si pe voi toti, care cunoasteti smerenia lui Hristos: Rugati-va pentru mine ca sa se pogoare asupra mea duhul smereniei lui Hristos pe care sufletul meu il doreste cu lacrimi! Nu pot sa nu-1 doresc, pentru ca sufletul meu 1-a cunoscut prin Duhul Sfant; dar am pierdut acest dar si, de aceea, sufletul meu tanjeste pana la lacrimi.
Stapane mult milostive, da-ne duh smerit ca sufletele noastre sa-si gaseasca odihna in Tine!
Preasfanta Maica a Domnului, dobandeste-ne, Milostiva, un duh smerit!
Sfintilor toti, voi vietuiti in ceruri si vedeti slava Domnului si duhul vostru se bucura - rugati-va ca si noi sa fim impreuna cu voi. Sufletul meu nazuieste si el sa vada pe Domnul si tanjeste dupa El in smerenie, ca unul nevrednic de acest bine.
Milostive Doamne, invata-ne prin Duhul Sfant smerenia Ta.


***

Mandria nu lasa sufletul sa o apuce pe calea credintei. Necredinciosului ii dau acest sfat: Sa zica: "Doamne, daca existi, lumineaza-ma si-Ti voi sluji din toata inima si din tot sufletul". Si pentru acest gand smerit si dispozitie de a sluji lui Dumnezeu, Domnul il va lumina negresit. Dar sa nu spuna: "Daca existi, pedepseste-ma", caci daca vine pedeapsa se poate sa nu ai puterea de a multumi lui Dumnezeu si sa aduci pocainta.
Cand Domnul te lumineaza, atunci sufletul tau simte pe Domnul; simte ca Domnul 1-a iertat si il iubeste si cunosti aceasta din experienta, si harul Duhului Sfant va da marturie in sufletul tau de mantuirea ta si atunci vei voi sa strigi tare lumii intregi: "Cat de mult ne iubeste Domnul!"
Pana cand nu L-a cunoscut pe Domnul, Apostolul Pavel L-a prigonit, dar cand L-a cunoscut, a strabatut lumea intreaga propovaduind pe Hristos.
Daca Domnul nu ne face cunoscut prin Duhul Sfant cat de mult ne iubeste, omul nu poate sa o stie, caci e cu neputinta pentru mintea pamanteasca sa inteleaga din stiinta ce fel de iubire are Domnul pentru oameni.
Dar ca sa te mantuiesti trebuie sa te smeresti, pentru ca omul mandru, chiar daca ar fi bagat cu de-a sila in rai, nu si-ar gasi acolo odihna, ar fi nemultumit si ar spune: "De ce nu sunt pe primul loc?" Dar sufletul smerit e plin de iubire si nu cauta intaietati, ci doreste binele pentru toti si se multumeste cu orice.


***

Cel stapanit de slava desarta sau se inspaimanta de demoni, sau se aseamana lor; dar nu trebuie sa ne inspaimantam de demoni, ci de slava desarta si trufie, caci prin ele se pierde harul.
Cine vorbeste cu demonii isi intineaza mintea, dar mintea celui ce ramane in rugaciune e luminata de Domnul.
Domnul ne iubeste mult, dar noi toti cadem pentru ca nu avem smerenie. Pentru a pastra smerenia, trebuie sa omoram trupul si sa primim Duhul lui Hristos [Rm 8, 13]. Sfintii au dus lupte crancene cu demonii si i-au biruit prin smerenie, rugaciune si post. Cine s-a smerit pe sine insusi, acela i-a biruit pe vrajmasi.


***

Ce trebuie facut pentru a avea pace in suflet si in trup?
Pentru aceasta trebuie sa iubesti pe toti oamenii ca pe tine insuti si sa fii gata de moarte in fiecare ceas. Cand sufletul isi aduce aminte de moarte, el ajunge la smerenie si se preda cu totul voii lui Dumnezeu si doreste sa fie in pace cu toti si sa iubeasca pe toti oamenii.
Cand pacea lui Hristos vine in suflet, atunci el este bucuros sa sada ca Iov pe gunoi si sa-i vada pe ceilalti in slava; atunci sufletul se bucuros ca e mai rau decat toti. Taina acestei smerenii a lui Hristos e mare si cu neputinta de dezvaluit. Din iubire sufletul doreste fiecarui om mai mult bine decat pentru sine insusi si se bucura cand vede ca altii stau mai bine decat el si se intristeaza cand ii vede ca sunt chinuiti.
Rugati-va pentru mine toti sfintii si toate noroadele, ca sa vina la mine sfanta smerenie a lui Hristos.


***

Domnul iubeste pe oameni, dar ingaduie intristari, ca oamenii sa-si cunoasca neputinta si sa se smereasca si, pentru smerenia lor, sa primeasca pe Duhul Sfant, iar cu Duhul Sfant toate sunt bune, toate sunt pline de bucurie, toate sunt frumoase.
Daca cineva e chinuit mult de saracie si de boala si nu se smereste, se chinuie fara folos. Dar cine se smereste, acela va fi multumit de soarta lui, oricare ar fi ea, pentru ca Domnul e bogatia si bucuria lui, si toti oamenii vor fi uimiti de frumusetea sufletului sau.
Tu zici: "Viata mea e tare amara". Dar eu iti voi spune sau mai degraba Domnul Insusi iti spune: "Smereste-te si vei vedea ca nenorocirile tale se vor preface in odihna asa incat te vei minuna si vei spune:
<<“De ce ma chinuiam si intristam atat altadata?>>".
Acum insa te bucuri pentru ca te-ai smerit si harul lui Dumnezeu a venit; acum, chiar daca ai sedea singur in saracie, bucuria nu te va parasi, pentru ca ai in suflet pacea despre care a zis Domnul: "Pacea Mea dau voua" [In 14, 27]. Asa fiecarui suflet smerit Domnul ii da pace.


***

Sufletul celui smerit e ca marea: daca arunci o piatra in mare, ea tulbura pentru un minut fata apelor, dupa care se scufunda in adancuri.
Asa se cufunda si intristarile in inima celui smerit, caci puterea Domnului e cu el.
Unde locuiesti tu, suflet smerit? Cine viaza intru tine? Si cu ce te-as putea asemana?
Tu arzi limpede ca soarele, dar nu te mistui si incalzesti pe toti cu caldura ta.
A1 tau este pamantul celor blanzi, dupa cuvantul Domnului.
Tu esti asemenea unei gradini in floare in mijlocul careia e o preafrumoasa casa in care ii place Domnului sa locuiasca.

Pe tine te iubesc cerul si pamantul.
Pe tine te iubesc sfintii apostoli, prorocii, sfintii ierarhi si cuviosii.
Pe tine te iubesc ingerii, serafimii si heruvimii.
Pe tine te iubeste, in smerenia ei, Preacurata Maica a Domnului.
Pe tine te iubeste si de tine se bucura Domnul.


***

Sufletului mandru nu Se arata Domnul. Chiar daca ar invata toate cartile, sufletul mandru nu va cunoaste niciodata pe Domnul, fiindca mandria lui nu lasa loc in el pentru harul Sfantului Duh, iar Dumnezeu e cunoscut numai prin Duhul Sfant.


***

Luminati prin Botez, oamenii cred in Dumnezeu, dar sunt unii care Il si cunosc. E bine sa crezi in Dumnezeu dar sa cunosti pe Dumnezeu, iata fericirea. Desigur, si cei ce cred sunt fericiti, dupa cum a zis Domnul Apostolului Toma: "Pentru ca M-ai vazut si M-ai pipait, crezi, dar fericiti cei ce n-au vazut si au crezut" [In 20, 29].
Daca vom fi smeriti, atunci dupa iubirea Lui, Domnul ne va face cunoscute toate, ne va descoperi toate tainele, dar vai noua daca nu ne smerim, ne mandrim si, cazand in slava desarta, ne golim si ne chinuim si pe noi insine si pe ceilalti.
Desi e milostiv, pentru mandrie Domnul lasa sufletul sa flamanzeasca si nu-i da harul cata vreme n-a invatat smerenia. As fi pierit de pacate si de multa vreme as fi fost in iad, daca n-ar fi avut mila de mine Domnul si Preacurata Nascatoare de Dumnezeu. O, cat de bland si pasnic e glasul Lui, glas ceresc cum pe pamant nu auzim niciodata. Si iata, acum scriu cu lacrimi despre Domnul Cel Milostiv ca despre propriul meu Tata. Dulce este sufletului sa fie impreuna cu Domnul; aceasta fericire Adam a gustat-o in rai, cand vedea pe Domnul fata catre fata, dar sufletul nostru simte si el ca El este cu noi, asa cum a fagaduit: "Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacurilor" [Mt 28, 20].
Domnul este cu noi. Ce-am putea dori mai mult? Domnul 1-a zidit pe om ca el sa traiasca vesnic in El si sa fie fericit, ca noi sa fim cu El si in El. Domnul vrea sa fie El Insusi cu noi si in noi. Domnul e bucuria si veselia noastra; dar cand, prin mandrie, ne departam de Domnul, atunci ne predam pe noi insine chinului: jalea, uratul si gandurile rele ne sfasie.


***

Doamne, indrepteaza-ne cum indrepteaza pruncii ei o mama iubitoare. Da fiecarui suflet sa cunoasca bucuria venirii Tale si puterea ajutorului Tau. Racoreste sufletele chinuite din poporul Tau si invata-ne pe noi toti sa Te cunoastem prin Duhul Sfant. Se chinuie pe pamant sufletul omenesc, Doamne, si prin minte nu se poate intari intru Tine cu mintea, pentru ca nu Te cunoaste pe Tine si bunatatea Ta. Mintea noastra e intunecata de grijile pamantesti si nu putem simti plinatatea iubirii Tale. Lumineaza-ne Tu! Toate sunt cu putinta milostivirii Tale. Tu ai zis in Sfanta Ta Evanghelie "ca mortii vor auzi glasul Fiului Omului si vor invia" [In 5, 25]. Fa acum asa ca sufletele noastre moarte sa auda glasul Tau si sa invie in bucurie.
Zi, Doamne, lumii: "Iertate sunt voua, tuturor, pacatele voastre" [Mt 9, 2; Lc 5, 20] si iertate vor fi.
Sfinteste-ne, Doamne, si toti se vor sfinti prin Duhul Sfant, si toate noroadele Tale Te vor slavi pe pamant si voia Ta va fi pe pamant ca si in cer, caci la Tine toate sunt cu putinta.


***

Omul mandru se teme de reprosuri, dar cel smerit nicidecum. Cine a dobandit smerenia lui Hristos doreste totdeauna sa i se faca reprosuri, primeste cu bucurie ocarile si se intristeaza cand este laudat. Dar aceasta nu este decat primul inceput al smereniei. Cand sufletul cunoaste prin Duhul Sfant cat de bland si smerit e Domnul, atunci se vede pe sine insusi mai rau decat toti pacatosii si se bucura sa stea pe gunoaie in zdrente ca Iov si sa vada pe oameni in Duhul Sfant stralucitori si asemenea lui Hristos.
Da, Milostive Doamne, tuturor sa guste smerenia lui Hristos care e de nedescris si atunci sufletul nu va mai dori nimic, ci va trai vesnic in smerenie, iubire si blandete.
Sufletul meu tanjeste dupa Tine, Doamne: Tu Ti-ai ascuns fata Ta de la mine si eu m-am tulburat, si sufletul meu doreste de moarte sa Te vada din nou, pentru ca Tu ai atras sufletul meu. Daca Tu, Doamne, nu m-ai fi atras prin harul Tau, n-as fi putut sa tanjesc asa dupa Tine, nici sa Te caut cu lacrimi.
Cum va cauta si ce va cauta cel ce n-a cunoscut si n-a pierdut?
Cand traiam in lume, desi ma gandeam la Tine, nu o faceam intotdeauna, dar acum duhul meu arde pana la lacrimi de dorinta de a Te vedea pe Tine, Lumina mea.
Tu m-ai invatat prin milostivirea Ta. Te-ai ascuns de la mine, ca sufletul meu sa invete smerenia, pentru ca fara smerenie harul nu poate fi pastrat si atunci uratul chinuie rau sufletul. Dar cand sufletul a invatat smerenia, atunci nici uratul, nici intristarea nu se apropie de suflet, pentru ca Duhul lui Dumnezeu il bucura si veseleste.
Mi-e mila de sarmanii oameni care nu cunosc pe Dumnezeu. Ei sunt mandri ca zboara, dar nu e nimic uimitor in aceasta: si pasarile zboara si slavesc pe Dumnezeu. Dar omul, zidirea lui Dumnezeu, lasa pe Ziditorul lui. Dar gandeste-te cum vei sta inaintea lui Dumnezeu la infricosata Sa Judecata? Unde vei fugi si unde te vei ascunde de Fata lui Dumnezeu? .
Ma rog mult lui Dumnezeu pentru voi, ca toti sa va mantuiti si sa va bucurati vesnic impreuna cu ingerii si sfintii. Si va rog: pocaiti-va si smeriti-va, bucurati pe Domnul Care va asteapta cu dor si mila. Sufletului pe care-L iubeste, Domnul ii da intristare pentru norod, ca el sa se roage cu lacrimi; si sufletul meu e bolnav si se roaga mult pentru voi.
Slava Domnului si milostivirii Sale, pentru ca noua, robilor Lui pacatosi, ni Se arata prin Duhul Sfant, si sufletul Il cunoaste mai bine decat pe propriul lui tata, pentru ca pe tatal nostru il vedem in afara noastra, dar Duhul Sfant patrunde tot sufletul, precum si mintea si trupul.


***

Fericit sufletul smerit; il iubeste pe el Domnul.
Pe sfintii cei smeriti ii fericesc tot cerul si pamantul, si Domnul le da slava de a fi impreuna cu El: "Unde voi fi Eu, acolo va fi sluga Mea" [In 12, 26].
Maica Domnului e mai presus decat toti in smerenie, de aceea o fericesc pe ea toate neamurile pe pamant si ii slujesc toate puterile ceresti; si pe aceasta Maica a Sa Domnul ne-a dat-o spre aparare si ajutor.


***

Nimic nu e mai bun decat a vietui in smerenie si iubire; atunci in suflet va fi mare pace si el nu se va ridica deasupra fratelui. Daca vom iubi pe vrajmasi, atunci mandria nu va avea loc in suflet, caci in iubirea lui Hristos nu este ridicare deasupra. Mandria mistuie ca un foc tot ce-i bun, dar smerenia lui Hristos e de nedescris si dulce. Daca oamenii ar sti aceasta, tot pamantul ar invata aceasta stiinta. Toata viata, zi si noapte o invat, dar nu pot sa-i dau de cap. Sufletul meu se gandeste mereu: n-am atins inca ceea ce doresc si nu pot avea odihna, dar cu smerenie va rog, fratilor, care cunoasteti iubirea lui Hristos: Rugati-va pentru mine, ca sa fiu izbavit de duhul mandriei si sa se salasluiasca intru mine smerenia lui Hristos.


***

Sunt multe feluri de smerenie. Unul e ascultator si se invinuieste pe sine insusi intru toate; si aceasta e smerenie. Un altul se caieste pentru pacatele sale si se socoteste nemernic inaintea lui Dumnezeu; si aceasta e smerenie. Dar alta e smerenia celui ce a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant; cunoasterea si gustul celui ce a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant sunt altele.
Cand prin Duhul Sfant sufletul vede cat de bland si smerit e Domnul, atunci se smereste pe sine pana la capat. Si aceasta smerenie e cu totul deosebita si nimeni nu o poate descrie. Daca oamenii ar cunoaste prin Duhul Sfant ce fel de Domn avem, s-ar schimba cu totii: bogatii ar dispretui bogatiile lor, savantii stiinta lor, ocarmuitorii slava si puterea lor, si toti s-ar smeri si ar trai in mare pace si iubire, si mare bucurie ar fi pe pamant.
Cand sufletul se preda voii lui Dumnezeu, atunci in minte nu mai e nimic afara de Dumnezeu si sufletul sta inaintea lui Dumnezeu cu mintea curata.
O, Doamne, invata-ne prin Duhul Tau Cel Sfant sa fim ascultatori si infranati. Da-ne duhul pocaintei lui Adam si lacrimi pentru pacatele noastre. Da-ne sa Te slavim si sa-Ti multumim in veci. Tu ne-ai dat Preacuratul Tau Trup si Sange, ca noi sa traim vesnic impreuna cu Tine si sa fim acolo unde esti Tu, si sa vedem slava Ta [In 6, 53-58; 17, 24]t
Doamne, da noroadelor intregului pamant sa cunoasca cat de mult ne iubesti si ce viata minunata dai celor ce cred intru Tine.


Toti oamenii vor sa aiba pacea, dar nu stiu cum sa ajunga la ea. Paisie cel Mare s-a maniat si 1-a rugat pe Domnul sa-1 izbaveasca de manie. Domnul i S-a aratat si i-a zis: "Paisie, daca nu vrei sa te manii, nu dori nimic, nu judeca pe nimeni, nu uri pe nimeni, si nu ie vei mai mania".
Astfel, orice om, daca-si taie voia lui iaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, va avea totdeauna pace in suflet, dar, cel caruia ii place sa-si faca voia sa, nu va avea pace niciodata.
Sufletul care s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu indura cu usurinta orice intristare si orice boala, pentru ca, atunci si cand e bolnav, el se roaga si vede pe Dumnezeu: "Doamne, Tu vezi boala mea. Stii ca sunt; pacatos si neputincios. Ajuta-ma sa indur totul si sa-Ti multumesc bunatatii Tale". Si Domnul alina boala si sufletul simte ajutorul dumnezeiesc si sta inaintea lui Dumnezeu vesel si multumitor.
Daca te loveste orice fel de nenorocire, gandeste-te: "Domnul vede inima mea, si daca ii e pe plac, totul va merge bine atat pentru mine, cat si pentrru ceilalti", si astfel sufletul tau va avea intotdeauna pace. Dar daca omul va incepe sa murmure: "Aceasta n-ar trebui sa fie asa..; aceasta nu e bine", nu va avea niciodata pace in suflet chiar daca ar posti si s-ar ruga mult.
Apostolii au avut o mare predare voii lui Dumnezeu; asa se pastreaza pacea. Tot asa si toti marii sfinti au indurat toate intristarile predandu-se voii lui Dumnezeu. Domnul ne iubeste si de aceea nu ne putem teme de nimic, afara de pacat, pentru ca prin pacat se pierde harul Si fara harul lui Dumnezeu vrajmasul vaneaza sufletul, asa cum vantul sau fumul mana o frunza uscata.
Trebuie sa ne aducem aminte cu tarie ca vrajmasii insisi au cazut prin mandrie, ca ei se straduiesc mereu sa ne impinga pe aceeasi cale si ca pe multi i-au inselat. Dar Domnul a zis: "Invatati de la Mine blandetea si smerenia si veti afla odihna sufletelor voastre" [Mt 11, 29].
Milostive Doamne, da-ne pacea Ta, cum ai dat pace sfintilor Tai Apostoli zicand: "Pacea Mea dau voua" [In 14, 27; 20, 21].
Doamne, da-ne noua sa ne desfatam de pacea Ta. Sfintii Apostoli au primit pacea Ta si au revarsat-o asupra intregii lumi si, mantuind noroade, n-au pierdut pacea si ea nu s-a imputinat in ei.
Slava Domnului si milostivirii Lui, ca mult ne iubeste si ne da pacea Lui si harul Sfantului Duh.

Cum sa pastram pacea sufletului in mijlocul ispitelor in zlele noastre?

Judecand dupa Scriptura si dupa caracterul oamenilor din vremurile noastre, traim vremurile de pe urma si, cu toate acestea, trebuie sa pastram pacea sufletului, fara de care nu este mantuire, cum a spus un mare rugator al pamantului rusesc: Cuviosul Serafim din Sarov. In timpul vietii Cuviosului Serafim, Domnul a pazit Rusia pentru rugaciunile lui.
Dupa el, a fost un alt stalp care s-a ridicat la pamant la cer: Parintele Ioan din Kronstadt. Sa ne oprim putin asupra lui, caci el a trait in vremea noastra si l-am vazut rugandu-se cum nu i-am vazut pe altii.
Imi aduc aminte cum, dupa Liturghie, cand i s-a adus calul si trasura si s-a urcat sa sada in ea, norodul 1-a inconjurat cerandu-i binecuvantarea si chiar intr-o asemenea inghesuiala sufletul lui ramanea neincetat in Dumnezeu si in mijlocul unei asemenea multimi nu era imprastiat si nu-si pierdea pacea sufleteasca. Cum a ajuns la aceasta? Iata intrebarea noastra.
A ajuns la aceasta si nu era imprastiat, pentru ca iubea norodul si nu inceta rugandu-se pentru el Domnului:
"Doamne, da pacea Ta poporului Tau."
"Doamne, da robilor Tai Duhul Tau Cel Sfant ca El sa incalzeasca inima lor cu iubirea Ta si sa-i povatuiasca la tot adevarul si binele."
"Doamne, vreau ca pacea Ta sa fie in tot poporul: pe care 1-ai iubit fara preget si L-ai dat pe Unul-Nascut Fiul Tau ca sa mantuiasca lumea [In 3, 16]."
"Doamne, da-le lor harul Tau ca in pace si iubire sa Te cunoasca si sa Te iubeasca pe Tine si sa spuna ca Apostolii pe Muntele Tabor: &laquo;Bine este noua sa fim impreuna cu Tine&raquo; [Mt 17, 4]."
Astfel, rugandu-se neincetat pentru norod, el isi pastra pacea sufletului, noi insa o pierdem, pentru ca nu este in noi iubire pentru norod.
Sfintii Apostoli si toti sfintii doreau mantuirea norodului si, stand in mijlocul oamenilor, se rugau fierbinte pentru ei. Duhul Sfant le dadea puterea de a iubi norodul si noi, daca nu vom iubi pe fratele nostru, nu vom pute avea pace.
E bine ca fiecare sa cugete la aceasta.


***

Slava Domnului ca nu ne-a lasat orfani, ci ne-a dat pe pamant pe Duhul Sfant [In 14, 15-18]. Duhul Sfant invata sufletul o negraita iubire pentru norod si mila pentru cei rataciti. Domnului i-a fost mila de cei rataciti si a trimis pe Fiul Sau Unul-Nascut ca sa-i mantuiasca; iar Duhul Sfant invata aceeasi mila pentru cei rataciti care merg in iad. Dar cine n-a primit pe Duhul Sfant, acela nu vrea sa se roage pentru vrajmasi.
Cuviosul Paisie cel Mare se ruga pentru unul du ucenicii lui care se lepadase de Hristos si, pe cand se ruga, i S-a aratat Domnul si i-a zis: “Pentru cine te rogi, Paisie..Nu stii ca el s-a lepadat de Mine?" Dar cuviosul continua sa-I fie mila pentru ucenicul sau, si atunci Domnul i-a zis: “Paisie in iubirea ta te-ai asemanat Mie".
Asa se dobandeste pacea, alta cale decat aceasta nu este.
Daca cineva se roaga mult si posteste, dar n-are iubire pentru vrajmasi, nu poate avea pace sufleteasca. Nici eu n-as putea vorbi despre ea, daca Duhul Sfant nu m-ar fi invatat aceasta iubire.


***


Sufletul pacatos, robit patimilor, nu poate avea pace, nici sa se bucure de Domnul, chiar daca ar avea toate bogatiile pamantului si chiar daca ar imparati peste lumea intreaga. Daca un imparat, veselindu-se impreuna cu printii lui si stand pe tronul sau in toata slava sa, ar primi dintr-o data vestea: "Imparate, intr-un ceas vei muri", sufletul lui s-ar tulbura si ar tremura de frica, si si-ar vedea toata neputinta sa.
Dar cati saraci sunt a caror bogatie este numai iubirea de Dumnezeu si care, daca li s-ar spune: "Intr-un ceas vei muri”, ar raspunde cu pace: "Fie voia Domnului. Slava lui , Dumnezeu ca si-a adus aminte de mine si vrea sa ma ia acolo unde a intrat cel dintai talharul cel bun"?
Sunt sararaci care n-au frica de moarte, ci o intampina cu pace, asemenea dreptului Simeon, care a cantat: "Acum slobozeste, Stapane, pe robul Tau dupa cuvantul Tau in pace” [Lc.2, 29].
Ce pace era in sufletul dreptului Simeon pot intelege numai cei care poarta in sufletul lor pacea lui Dumnezeu sau au avut intr-o oarecare masura experienta ei. Despre aceasta pace a zis Domnul ucenicilor Sai: "Pacea Mea dau voua” [In.14, 27]. Cine o are, acela merge in pace spre viata vesnica si spune: "Slava Tie, Doamne, ca vin acum la Tine si voi vedea vesnic fata Ta in pace si iubire. Privirea ta si blanda a atras sufletul Meu si el tanjeste dupa Tine”.


***

Pe fratele trebuie sa-1 dojenim cu blandete si cu iubire. Pacea se pierde daca sufletul e cuprins de slava desarta, daca te ridici deasupra fratelui tau, daca judeci pe cineva, daca vei mustra pe fratele tau fara blandete si iubire, daca vei manca mult sau te vei ruga cu moliciune - pentru toate acestea se pierde pacea. Daca ne facem obicei sa ne rugam din toata inima pentru vrajmasi si sa-i iubim, pacea va ramane totdeauna in sufletele noastre. Dar daca dispretuim pe fratele nostru sau daca-1 judecam, mintea noastra se intuneca si pierdem pacea si indrazneala la Dumnezeu.


***

Sufletul nu poate avea pace daca nu va cugeta la legea lui Dumnezeu ziua si noaptea [Ps 1, 2], caci aceasta lege e scrisa de Duhul Sfant; dar din Scriptura Duhul Sfant trece in suflet si sufletul simte in el o dulceata placuta si nu mai vrea sa iubeasca cele pamantesti, pentru ca iubirea celor pamantesti pustieste sufletul si atunci el cade in urat si nepasare si nu mai vrea sa se roage lui Dumnezeu. Vrajmasul insa, vazand ca sufletul nu mai e in Dumnezeu, il zdruncina si ii seamana liber in minte ce vrea el, goneste sufletul de la un gand la altul si astfel acesta isi pierde toata ziua in aceasta neoranduiala si nu poate vedea curat pe Domnul.


***

Cine poarta intru sine pacea Duhului Sfant, acela revarsa aceasta pace asupra celorlalti, si cine poarta intru sine duhul raului, acela revarsa acest rau si asupra celorlalti.


***

Intrebare: Cum isi poate pastra pacea sufletului un sef, atunci cand oamenii lui sunt neascultatori?
E un lucru anevoios si foarte trist pentru un sef daca oamenii lui nu-1 asculta, dar pentru a-si pastra pacea, el trebuie sa-si aduca aminte ca, chiar daca oamenii lui sunt neascultatori, totusi DomnuI ii iubeste si a murit in chinuri pentru mantuirea lor. De aceea, el trebuie sa se roage din inima pentru ei, si atunci Domnul va da celui ce se roaga rugaciune si el va cunoaste din experienta cum mintea care se roaga are indraznire catre Dumnezeu si iubire. Si chiar daca esti un om pacatos, Domnul iti va da sa gusti roadele rugaciunii, iar daca iti vei face obicei sa te rogi asa pentru subordonati, atunci in sufletul tau va fi mare pace si iubire.

Intrebare: Cum isi poate pastra pacea sufletului un subordonat atunci cand seful lui e un om artagos si rau?
Omul artagos indura el insusi un mare chin de la duhul cel rau. El indura acest chin din pricina mandriei lui. Subordonatul, oricine ar fi, trebuie sa stie aceasta si sa se roage pentru sufletul chinuit al sefului sau, si atunci Domnul, vazand rabdarea lui, ii va da lui [subordonatului] iertarea pacatelor si rugaciunea neincetata. E mare lucru in fata lui Dumnezeu sa te rogi pentru cei ce te ocarasc si te mahnesc; pentru aceasta Domnul iti va da harul Lui, si vei cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant si atunci vei indura cu bucurie toate intristarile pentru EI, si Domnul iti va da sa iubesti lumea intreaga si vei dori fierbinte binele pentru toti oamenii si te vei ruga pentru toti ca pentru sufletul tau.
Domnul a poruncit: "Iubiti pe vrajmasi" [Mt 5, 44), si cine iubeste pe vrajmasi se aseamana Domnului; dar a iubi pe vrajmasi e cu putinta numai prin harul Duhului Sfant si, de aceea, de indata ce te supara cineva, roaga-te lui Dumnezeu pentru el si atunci iti vei pastra in sufletul tau pacea si harul lui Dumnezeu. Daca insa vei murmura impotriva sefului tau si-l vei injura, vei ajunge tu insuti artagos ca si el si se va implini pentru tine cuvantul prorocului David: "Cu cel ales, ales vei fi si cu cel indaratnic te vei indaratnici" [Ps 17, 29).
Astfel e greu pentru un incepator sa-si pastreze pacea daca staretul sau are un caracter urat. A trai cu un astfel de staret este o mare cruce pentru un incepator; el trebuie sa ajunga sa se roage pentru staret si atunci isi va pastra pacea sufleteasca si trupeasca.
Dar daca esti sef si trebuie sa judeci pe cineva pentru faptele lui rele, roaga-te ca Domnul sa-ti dea o inima milostiva, pe care o iubeste Domnul, si atunci il vei judeca cu dreptate; dar daca vei judeca numai dupa fapte, atunci vei gresi si nu vei placea Domnului.
Trebuie sa-1 judeci pentru ca omul sa se indrepte trebuie sa-ti fie mila de orice suflet, de orice faptura toata zidirea lui Dumnezeu, si sa si ai intru toate constiinta curata, si atunci in sufletul si mintea ta va fi multA pace. Vom trai in pace si iubire, si atunci Domnul asculta si ne va da tot ceea ce i-am cerut de folos.
Duhul Sfant e in iubire. Asa graieste Scriptura si experienTa.
E cu neputinta ca sufletul sa aiba pace daca nu vom cere cu toata puterea de la Domnul sa iubim pe toti oamenii. Domnul stia ca, daca nu vom iubi pe vrajmasii nostri va fi pace in suflet, si de aceea ne-a dat porunca: "Iubiti pe vrajmasii vostri". Daca nu-i vom iubi pe vrajmasi, atunci sufletul va avea uneori o anume odihna, dar daca-i iubim pe vrajmasi, pacea ramane in suflet ziua si noaptea.
Vegheaza in sufletul tau la pacea harului Duhului Sfant; nu o pierde pentru lucruri marunte. Daca dai pace fratelui tau, Domnul iti va da neasemanat de mult, dar daca intristezi pe fratele tau, atunci negresit intristarea se va abate degraba si asupra sufletului tau.
Daca iti vine un gand spurcat, alunga-1 de indata si atunci iti vei pastra pacea sufletului tau, dar daca-1 primesti, sufletul tau va pierde iubirea de Dumnezeu ; si nu vei avea indrazneala in rugaciune.
Daca iti tai voia proprie, ai biruit pe vrajmasul si vei castiga drept cununa pacea sufletului, dar daca iti faci voia ta, esti deja biruit de vrajmas si uratul va chinui sufletul tau.
Cine are patima iubirii de avutii nu poate iubi pe Dumnezeu si pe aproapele; mintea si inima unui asemenea sunt necontenit preocupate de bogatii si nu este in el de cainta si zdrobire pentru pacate, si sufletul lui nu poate cunoaste dulceata pacii lui Hristos.
Sufletul care a cunoscut pe Domnul vrea sa-L vada intotdeauna intru sine, caci El vine in suflet in tihna, da sufletului pace si da marturie de mantuirea lui fara cuvinte.
Daca imparatii si conducatorii popoarelor ar cunoaste iubirea lui Dumnezeu, n-ar mai face niciodata razboaie. Razboiul este trimis pentru pacate si nu pentru iubire. Domnul ne-a facut din iubire si ne-a poruncit sa traim in iubire si sa-L slavim.
Daca mai-marii ar pazi poruncile Domnului iar poporul I-ar asculta cu smerenie, mare pace si veselie ar fi pe pamant, dar din pricina iubirii de stapanire si a neascultarii celor mandri toata lumea se chinuie.
Ma rog Tie, Milostive Doamne, da intregului norod, de la Adam pana la sfarsitul veacurilor, sa Te cunoasca ca est bun si milostiv, ca toate noroadele sa se desfete de pacea Ta si sa vada toate lumina Fetei Tale.
Privirea Ta e linistita si blanda si ea atrage sufletul.



-8-
Despre cunoasterea lui Dumnezeu


Atat de mult ne-a iubit pe noi Tatal, incat ne-a dat pe Fiul Sau [In 3, 6]; dar si Fiul Insusi a voit aceasta si S-a intrupat si a vietuit cu noi pe pamant. Atat Sfintii Apostoli, cat si o multime de oameni au vazut pe Domnul in trup, dar nu toti L-au cunoscut ca pe Domnul; dar mie, mult pacatosului, mi s-a dat sa cunosc prin Duhul Sfant ca Iisus Hristos e Dumnezeu [I Co 12, 3].

Domnul il iubeste pe om si i Se arata cum El Insusi vrea si cand vede pe Domnul, sufletul se bucura cu smerenie de Stapanul Cel milostiv si nu mai poate iubi nimic altceva cum iubeste pe Ziditorul sau; chiar daca vede toate si iubeste pe toti, dar mai mult decat orice iubeste pe Domnul.

Sufletul cunoaste aceasta iubire, dar nu o poate reda in cuvinte: ea este cunoscuta numai prin Duhul Sfant, pe care il da Domnul.
Sufletul vede dintr-o data pe Domnul si-L recunoaste.
Cine putea descrie aceasta bucurie si veselie?
Domnul este recunoscut in Duhul Sfant, iar Duhul Sfant ramane in omul intreg: in suflet, in minte si in trup.
Asa este cunoscut Dumnezeu atat in cer, cat si pe pamant.
In nemarginita Sa milostivire, Domnul mi-a dat acest har, mie, pacatosului, si va da oamenilor sa cunoasca pe Dumnezeu si sa se intoarca la El.
Scriu in numele milostivirii lui Dumnezeu. Da, acesta este adevarul. Martorul meu este Insusi Domnul.


***

Domnul ne iubeste ca pe propriii Sai copii si ne iubeste mai mult decat iubeste o mama, caci o mama isi poate uita copilul, dar Domnul nu ne uita niciodata. Si daca Domnul Insusi n-ar fi dat Duhul Sfant poporului ortodox si marilor nostri pastori, n-am fi putut sti cat de mult ne iubeste El.
Slava Domnului si marii Lui milostiviri, ca unor oameni pacatosi El le da harul Duhului Sfant. Bogatii si imparatii nu cunosc pe Domnul, dar noi, niste monahi si pastoriti sarmani, II cunoastem pe Domnul prin Duhul Sfant.
Pentru a cunoaste pe Domnul, n-avem nevoie nici de bogatii, nici de invatatura, ci e nevoie sa fim ascultatori si infranati, sa avem duh smerit si sa-1 iubim pe aproapele, si Domnul va iubi un asemenea suflet si Se va arata pe Sine Insusi sufletului si il va invata iubirea si smerenia, si-i va da tot ceea ce are nevoie pentru a-si gasi odihna in Dumnezeu.


***

Oricat am invata, e cu neputinta sa cunoastem pe Domnul daca nu vom vietui dupa poruncile Lui, pentru ca nu prin stiinta, ci prin Duhul Sfant se face cunoscut Domnul. Multi filozofi si savanti au ajuns la credinta ca Dumnezeu exista, dar nu L-au cunoscut pe Dumnezeu. si noi, monahii, invatam ziua si noaptea Legea Domnului, dar nu toti ajung sa-L cunoasca, chiar daca cred in El.
A crede ca Dumnezeu exista e un lucru, dar a-L cunoaste pe Dumnezeu e altceva.



Iata o taina: exista suflete care au cunoscut pe Domnul; exista suflete care nu L-au cunoscut, dar cred in El; si, in sfarsit, exista oameni care nu numai ca n-au cunoscut pe Dumnezeu, dar care nici macar nu cred in El, si printre acestia din urma exista multi oameni invatati.

La necredinta se ajunge din mandrie. Omul mandru vrea sa cunoasca toate prin mintea si prin stiinta lui, dai nu-i este dat sa cunoasca pe Dumnezeu, pentru ca Domnul nu Se descopera decat sufletelor smerite.
Sufletelor smerite Domnul le face cunoscute lucrurile Sale, care sunt de neinteles pentru mintea noastra, dar se descopera prin Duhul Sfant. Numai cu mintea omul nu poate cunoaste decat cele pamantesti si pe acestea numai in parte, dar Dumnezeu si toate cele ceresti nu se cunosc decat prin Duhul Sfant.
Unii se ostenesc toata viata lor sa cunoasca ce este pe soare sau pe luna sau aiurea, dar aceasta nu e de folos pentru sufletul lor. Dar daca ne vom stradui sa cunoastem ce este inauntrul inimii omului, iata ce vom vedea: in sufletul unui sfant — Imparatia cerurilor, iar in sufletul unui pacatos — intuneric si chin. Si e de folos sa stim aceasta, pentru ca vom locui vesnic fie in Imparatie, fie in chinuri.
Cel lenes, la rugaciune cerceteaza cu nesat tot ce vede pe pamant si in cer, dar cum este Domnul nu stie si nici nu se straduieste sa cunoasca, iar cand aude invatatura despre Dumnezeu, el spune:
,,Cum e cu putinta a cunoaste pe Dumnezeu? si tu de unde Il cunosti?"
Iti voi spune: ,,Duhul Sfant da marturie despre Dumnezeu [1 In 5, 6]. El Il cunoaste si ne invata si pe noi".
,,Dar oare Duhul se vede?"
Apostolii L-au vazut pogorand in chip de limbi de foc, dar noi Il simtim in noi. Este mai dulce decat tot ce-i pamantesc. Pe El L-au gustat prorocii si au vorbit norodului, si norodul le dadea ascultare. Sfintii Apostoli au primit pe Duhul Sfant si au propovaduit oamenilor mantuirea netemandu-se de nimic, fiindca Duhul lui Dumnezeu ii intarea. Guvernatorului care-1 ameninta cu rastignirea daca va mai propovadui, Apostolul Andrei i-a spus:
,,Daca m-as teme de cruce, n-as mai propovadui-o."
Asa si toti ceilalti apostoli si apoi mucenicii si, mai apoi, sfintii cuviosi mergeau cu bucurie la chinuri si suferinta. si toate acestea pentru ca Duhul Sfant e bun si dulce si el atrage sufletul sa iubeasca pe Domnul si din pricina dulcetii Duhului Sfant sufletul nu se teme de suferinte.


***

Multi sfinti mucenici au cunoscut in suferinte pe Domnul si ajutorul Lui. Multi monahi savarsesc mari nevointe si sufera. aspre osteneli pentru Domnul; si ei au cunoscut pe Domnul si se tem sa nu fie biruiti in patimile lor si se roaga pentru intreaga lume si harul lui Dumnezeu ii invata sa iubeasca pe vrajmasi, pentru ca cine nu iubeste pe vrajmasi nu poate sa cunoasca pe Domnul, Care a murit pe cruce pentru vrajmasi, ne-a dat pilda in El Insusi si ne-a dat porunca de a-i iubi pe vrajmasi [Mt 5, 44].

Domnul este iubire si ne-a poruncit sa ne iubim unii pe altii [In 13, 34] si sa-i iubim pe vrajmasi; Duhul Sfant ne invata aceasta iubire [I In 4, 12-13].
Sufletul care n-a cunoscut pe Duhul Sfant nu intelege cum e cu putinta a-i iubi pe vrajmasi si nu primeste aceasta; dar Domnul are mila de toti si cine vrea sa fie cu Domnul, acela trebuie sa-i iubeasca pe vrajmasi.
Cine a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant, acela se face asemenea Domnului, dupa cum a zis loan Teologul: ,,Vom fi asemenea Lui, fiindca Il vom vedea asa cum este" [I In 3, 2] si vom vedea slava Lui [In 17, 24].
Tu zici ca multi oameni sufera de tot felul de nenorociri si de la oamenii rai; dar eu te rog: smereste-te sub mana cea tare a lui Dumnezeu si atunci harul te va invata si tu insuti vei voi sa suferi pentru iubirea Domnului. Iata ce te invata Duhul Sfant pe Care L-am cunoscut in Biserica.


***

Dar cine-i ocaraste pe oamenii rai si nu se roaga pentru ei, acela nu va cunoaste niciodata harul lui Dumnezeu.
Daca vrei sa stii cat de mult ne iubeste Domnul, uraste pacatul si gandurile rele si roaga-te din adancul inimii ziua si noaptea, si atunci Domnul iti va da harul Lui si vei cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant, iar dupa moarte cand vei ajunge in rai, si acolo vei cunoaste pe Domnu prin Duhul Sfant, asa cum L-ai cunoscut pe pamant.
In cer si pe pamant Domnul este cunoscut numai prir Duhul Sfant si nu din stiinta. Chiar si pruncii care n-au invatat inca nimic Il cunosc pe Domnul prin Duhul Sfant [Mt 11, 2]. Sfantul Ioan Botezatorul a simtit inca pe cand era in pantecele maicii lui venirea Domnului [Lc 1, 14]
Simeon Stalpnicul de pe Muntele Minunat [24 mai] era un baiat de sapte ani atunci cand i S-a aratat Domnul si el L-a cunoscut.
Cuviosul Serafim era in puterea varstei [27 de ani] cand Domnul i S-a aratat in vremea Liturghiei. Iar [dreptul] Simeon era la adanci batraneti atunci cand L-a cunoscut pe Domnul si L-a luat in bratele sale [Lc 2,24-25]
Astfel, Domnul Se potriveste noua ca sa mangaie orice suflet.
Iubirea Domnului se face cunoscuta nu altfel decat prin Duhul Sfant; dar un suflet pasnic care-si pazeste constiinta curata cunoaste din fapturi pe Dumnezeu, ca El a facu cerul si pamantul. si aceasta e o lucrare a harului, chiar daca una mica; lipsita insa de har, mintea noastra nu poate cunoaste pe Dumnezeu, ci este neincetat atrasa spre cele pamantesti: spre bogatii, spre slava, spre desfatari.


***

Ca si iubirea lui Iisus Hristos, tot asa si patimirile Lui au fost prea mari ca noi sa le putem pricepe, pentru ca iubim prea putin pe Domnul. Dar cine iubeste mult, acela poate intelege mult si din patimirile Domnului. Iubirea este mica, este mijlocie, dar este si desavarsita, si cu cat mai desavarsita e iubirea, cu atat mai desavarsita e si cunostinta.
Indeobste, fiecare dintre noi poate intelege despre Dumnezeu atat cat i-a facut cunoscut harul Duhului Sfant, caci cum am putea gandi sau judeca despre ceea ce n-am vazut sau n-am auzit si nu cunoastem? Iata, sfintii zic ca ei au vazut pe Dumnezeu; dar sunt oameni care zic ca Dumnezeu nu exista. Este limpede ca ei vorbesc asa pentru ca n-au cunoscut pe Dumnezeu, dar aceasta nu inseamna deloc ca El nu exista.

Sfintii vorbesc despre ceea ce au vazut si au cunoscut aievea. Ei nu vorbesc despre ceva ce n-au vazut. Nu spun, de pilda, ca au vazut un cal lung de un kilometru sau un vapor de zece kilometri — ceea ce nici nu exista. Si eu cred ca daca Dumnezeu n-ar exista, nu s-ar mai pomeni despre El pe pamant; dar oamenii vor sa traiasca dupa voia lor si de aceea zic ca Dumnezeu nu exista, si prin aceasta demonstreaza ca El exista.
Chiar si la pagani sufletul simtea ca Dumnezeu exista, desi ei nu stiau cum sa cinsteasca pe adevaratul Dumnezeu [Rm i, 21]. Dar Duhul Sfant i-a invajat pe sfintii prooroci, apoi pe apostoli, apoi pe sfintii parinti si episcopi, si asa credinta cea adevarata a ajuns pana la noi. Si noi L-am cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant si, cand L-am cunoscut, sufletul nostru s-a intarit intru El.


***

Sufletul care a cunoscut pe Domnul simte in chip nevazut prezenta Facatorului sau si ramane in El foarte linistit si bucuros. Si cu ce s-ar putea asemana aceasta bucurie? Este asemenea celei pe care o simte un fiu iubit care se intoarce dupa o lunga despartire dintr-o tara indepartata in casa sa parinteasca si vorbeste pe saturate cu tatal sau, cu iubita lui mama, cu fratii si surorile lui dragi.


***

Oamenilor, fapturi ale lui Dumnezeu, cunoasteti pe Facatorul! El ne iubeste. Cunoasteti iubirea lui Hristos si traiti in pace si asa bucurati-L pe Domnul. El ii asteapta la Sine milostiv pe toti.
Intoarceti-va la Dumnezeu toate noroadele pamantului inaltati spre El rugaciunile voastre si rugaciunea intregului pamant va urca la cer ca un nor preafrumos, linistit, luminat de scoare, si atunci toate cerurile se vor bucura si vor canta un cant de slava Domnului pentru patimirile Lui prin care ne-a mantuit.
Cunoasteti, noroadelor, ca am fost ziditi pentru slava lui Dumnezeu in ceruri, si nu va alipiti de pamant, fiindca Dumnezeu este Tatal nostru si ne iubeste ca pe niste copii dragi.


***

Domnul Cel Milostiv a dat pe pamant pe Duhul Sfant si prin Duhul Sfant s-a intarit Sfanta Biserica.
Duhul Sfant nu ne-a descoperit numai cele pamantesti, ci si cele ceresti.
Prin Duhul Sfant am cunoscut iubirea Domnului. Iubirea Domnului e arzatoare. Plini de iubire, Sfintii Apostoli au strabatut lumea intreaga si duhul lor ardea ca toti oamenii sa-L cunoasca pe Domnul.
Prin Duhul Sfant se desfatau cei iubiti ai lui Dumnezeu — prorocii — si de aceea cuvantul lor era puternic si placut, pentru ca orice suflet vrea sa auda cuvantul Domnului.
O, minune! Chiar si pe mine, care sunt un mare pacatos, Domnul nu m-a dispretuit, ci mi-a dat sa-L cunosc prin Duhul Sfant.
Da-mi, Doamne, duh smerit, ca sa-Ti multumesc pururea pentru ca ai trimis pe pamant pe Duhul Sfant. Eu imi aduc aminte de El. El Insusj ma ajuta sa-mi aduc aminte de El.
Duhule Sfmte! Imparate mare! Ce-Ti voi da in schimb eu — pamant pacatos? Tu mi-ai descoperit taine de nepatruns. Tu mi-ai dat sa cunosc cat de nemasurat ne iubeste El.


***

Este cu neputinta de talcuit cat de mult ne iubeste Domnul; aceasta iubire se face cunoscuta numai prin Duhul Sfant si atunci sufletul simte aceasta iubire in chip neinteles. Domnul este prin fire bun si milostiv, bland si iubitor, si bunatatea Lui nu poate fi descrisa, dar sufletul simte fara cuvinte aceasta iubire si doreste sa ramana pururea intr-o asemenea tihna.
El a zis: ,,Nu va voi lasa orfani" [In 14,18], si noi vedem ca, intr-adevar, nu ne-a parasit, ci ne-a dat pe Duhul Sfant.
Duhul Sfant da sufletului cunostinta in chip nevazut. In Duhul Sfant sufletul isi afla odihna. Duhul Sfant veseleste sufletul si-i da bucurie pe pamant. Ce fel de bucurie si ce veselie vor fi insa in ceruri? Prin Duhul Sfant invatam sa cunoastem iubirea lui Dumnezeu, dar acolo ea va fi desavarsita. Sunt un om neputincios! Am cunoscut iubirea lui Dumnezeu in desavarsirea ei, dar nu pot sa o am, si sufletul meu plange in fiecare zi si gandesc mereu: ,,N-am ajuns inca la ceea ce cauta sufletul meu".


***

Cand Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli, atunci ei au cunoscut din experienta ce este iubirea lui Dumnezeu si iubirea de oameni.
,,Copiii mei, sufar pana ce Hristos va lua chip in voi", zice Apostolul [Ga. 4,19].
O, cat de bucuros as fi daca toate noroadele ar cunoaste pe Domnul!
Doamne, da-le Tu Insuti sa Te cunoasca prin Duhul Sfant, asa cum ai dat apostolilor Tai pe Duhul Sfant si ei Te-au cunoscut pe Tine, asa da tuturor oamenilor sa Te cunoasca prin Duhul Tau Cel Sfant.



-11-
Despre Maica Domnului



Cand sufletul e in iubirea lui Dumnezeu, cat de bune, cat de placute si vesele sunt atunci toate. Dar, chiar si in iubirea lui Dumnezeu sunt intristari si, cu cat e mai mare iubirea, cu atat mai mari sunt si intristarile. Maica Domnului n-a pacatuit niciodata,nici macar cu un singur gand, nici n-a pierdut vreodata harul,dar si in ea au fost mari intristari; iar cand statea langa cruce, atunci intristarea ei a fost nemasurata ca oceanul,si chinurile sufletului ei au fost neasemanat mai mari decat chinurile lui Adam la izgonirea din rai, pentru ca si iubirca ei era neasemanat mai mare decat iubirea Lui Adam in rai. Si daca a ramas in viata, e numai pentru ca a intarit-o puterea Domnului, fiindca Domnul a vrut ca ea sa vada Invierea Lui si, dupa Inaltarea Lui, sa ramana pe pamant spre mangaiere si bucurie apostolilor si noului popor crestin.

Noi nu ajungem la deplinatatea iubirii Maicii Domnului si de aceea nu putem intelege pe deplin intristarea ei. Iubirea ei era desavarsita. Ea iubea nemasurat de mult pe Dumnezeul si Fiul ei, dar iubea cu o mare iubire si norodul. Si ce n-a trait ea atunci cand oamenii pe care-i iubea atat de mult si a caror mantuir o dorea pana la capat, au rastignit pe Fiul ei preaiubit?
Nu putem pricepe aceasta, pcntru ca in noi iubirea de Dumnezeu si de oameni e mica.

Asa cum iubirea Maicii Domnului e nemasurata si neinteleasa, asa si intristarea ei e nemasurata si neinteleasa pentru noi.


***


O, Fecioara Preacurata, Maica lui Dumnezeu, spune-ne noua, copiilor tai, cum iubeai pe Fiul si Dumnezeul tau cand traiai pe pamant? Cum se veselea duhul tau de Dumnezeu, Mantuitorul tau [Lc 1, 47]? Cum priveai fata Lui ; preafrumoasa cu gandul ca El este Cel pe Caruia Ii slujesc cu frica si dragoste toate puterile ceresti? Spune-ne, ce simtea sufletul tau cand tineai in bratele tale Pruncul minunat? Cum L-ai crescut? Care au fost durerile sufletului tau cand, impreuna cu Iosif, L-ai cautat vreme de trei zile in Ierusalim? Ce chinuri ai trait atunci cand Domnul a fost dat spre rastignire si a murit pe cruce? Spune-ne, care a fost bucuria ta la Inviere si cum tanjea sufletul tau dupa Inaltarea Domnului? Sufletele noastre sunt atrase sa cunoasca viata ta impreuna cu Domnul pe pamant, dar tu n-ai vrut sa asterni aceasta in scris si ai invaluit in tacere taina ta.


***


Multe minuni si mile am vazut de la Domnul si de la Maica Domnului si nu pot sa dau nimic in schimb pentru aceasta iubire.
Ce as putea da Preasfintei noastre Stapane pentru ca nu s-a scarbit de mine in pacat, ci m-a cercetat si luminat cu milostivire? N-am vazut-o dar Duhul Sfant mi-a dat sa o cunosc din cuvantul ei cel plin de har, si mintea mea se bucura si sufletul meu este atras spre ea cu atata iubire, ca si numai chemarea numelui ei e dulce inimii.
Intr-o zi, pe cand eram un tanar frate sub ascultare, ma rugam inaintea icoanei Maicii Domnului si rugaciunea lui Iisus a intrat in inima mea si a inceput sa se rosteasca de la sine. Intr-o zi ascultam in biserica o citire din prorocul Isaia, iar la cuvintele: "Spalati-va si va veti curati" [Is 1, 16), mi-a venit gandul: "Poate ca Maica Domnului a pacatuit vreodata, chiar si numai cu gandul". Si, lucru uimitor, in inima mea, deodata cu rugaciunea, un glas mi-a spus lamurit "Maica Domnului n-a pacatuit niciodata, nici macar cu gandul". Astfel, Duhul Sfant a dat marturie in inima mea t curatiei ei. Dar in timpul vietii ei pamantesti si in ea a fost o oarecare nedeplinatate si unele greseli, dar fara de pacat. Se vede aceasta din Evanghelie atunci cand, intorcandu-se de la Ierusalim, nu stia unde era Fiul ei si L-a cautat impreuna cu Iosif vreme de trei zile [Lc 2, 44-46).


***


Sufletul meu se infricoseaza si se cutremura cand se gandeste la slava Maicii lui Dumnezeu.
Mintea mea este slaba si inima mea e saraca si neputincioasa, dar sufletul meu se bucura si e atras sa scrie despre ea macar un cuvant.
Sufletul meu se inspaimanta de o asemenea indrazneala, dar iubirea ma impinge sa nu ascund recunostinta mea fata de milostivirea ei.
Maica Domnului nu si-a asternut in scris gandurile, nici iubirea ei pentru Dumnezeul si Fiul ei, nici durerile sufletului ei in vremea rastignirii, pentru ca nu le-am fi putut nicicum intelege, caci iubirea Ei pentru Dumnezeu e mai puternica si mai arzatoare decat iubirea serafimilor si a heruvimilor, si toate puterile ceresti ale ingerilor si arhanghelilor sunt mute de uimire in fata ei.
Chiar daca viata Maicii Domnului e ca invaluita intr-o tacere sfanta, Bisericii noastre Ortodoxe Domnul i-a dat sa cunoasca ca iubirea ei imbratiseaza intreaga lume si ca, in Duhul Sfant, ea vede toate noroadele de pe pamant si, asemenea Fiului ei, ii este mila de toti si miluieste pe toti.
Ah, daca am sti cum iubeste Preasfanta pe toti cei ce pazesc poruncile lui I-Iristos si cat ii este de mila si se intristeaza pentru cei ce nu se indreapta. Am simtit acest lucru pe mine insumi. Nu mint, spun adevarul inaintea fetei lui Dumnezeu, pe Care sufletul meu Il cunoaste: cu duhul am cunoscut-o pe Preacurata Fecioara. N-am vazut-o, dar Duhul Sfant mi-a dat sa o cunosc pe ea si iubirea ei pentru noi. Daca n-ar fi fost milostivirea ei, as fi pierit de mult, dar ea a vrut sa ma cerceteze si sa ma lumineze sa nu mai pacatuiesc. Ea mi-a spus: "Nu-i frumos pentru Mine sa ma uit la tine sa vad ce faci!" Cuvintele ei erau placute, linistite si blande, si ele au lucrat asupra sufletului meu. Au trecut de atunci mai mult de patruzeci de ani, dar sufletul meu n-a putut uita aceste cuvinte dulci si nu stiu ce i-as putea da in schimb eu, pacatosul, pentru dragostea ei fata de mine, necuratul, si cum voi multumi bunei si milostivei Maici a Domnului.
Cu adevarat, ea este Ocrotitoarea noastra la Dumnezeu si chiar si numai numele ei bucura sufletul. Or, tot cerul si tot pamantul se bucura de iubirea ei.
Lucru minunat si neinteles. Ea viaza in ceruri si vede neincetat slava lui Dumnezeu, dar nu ne uita nici pe noi, sarmanii, si acopera cu milostivirea ei tot pamantul si toate noroadele.
Si pe aceasta Preacurata Maica a Sa Domnul ne-a dat-o noua. Ea este bucuria si nadejdea noastra. Ea este Maica noastra dupa duh si, ca om, e aproape de noi dupa fire si tot sufletul crestinesc e atras spre ea cu iubire.



-15-
Despre ascultare


Rari sunt cei ce cunosc taina ascultarii. Cel ce asculta este mare inaintea lui Dumnezeu. El Il imita pe Hristos, Care ne-a dat El Insusi pilda ascultarii. Domnul iubeste sufletul ascultator si-i da pacea Lui si atunci totul este bine si sufletul simte iubire pentru toti.
Cel ce asculta si-a pus toata nadejdea in Dumnezeu si de aceea sufletul sau este totdeauna in Dumnezeu, si Domnul ii da harul Sau si acest har invata sufletul tot binele si-i da puterea de a ramane in bine. El vede raul, dar acest rau n-are nici o putere asupra sufletului, pentru ca e cu el harul Sfantului Duh, care-l pazeste de orice pacat, si el se roaga lui Dumnezeu in pace si usor.
Duhul Sfant iubeste sufletul celui ce asculta si, de aceea, el cunoaste degraba pe Domnul si primeste darul rugaciunii inimii.
Cel ce asculta s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu si, pentru aceasta, ii sunt daruite libertatea si odihna in Dumnezeu si se roaga cu mintea curata; dar cei mandri si neascultatori nu se pot ruga curat chiar daca se nevoiesc mult. Ei nu stiu cum lucreaza harul, nici daca Domnul le-a iertat pacatele. Dar cel ce asculta stie limpede ca Domnul i-a iertat pacatele, pentru ca simte in sufletul sau pe Duhul Sfant.


***

Ascultarea este de trebuinta nu numai monahului, ci si fiecarui om. Chiar si Domnul a fost ascultator. Cei mandri si cei care traiesc dupa randuiala-de-sine [in idioritmie] nu lasa harul sa vieze in ei si, de aceea, n-au niciodata pace sufleteasca; dar harul Duhului Sfant intra usor in sufletul celui ascultator si-i da bucurie si odihna.
Toti cauta odihna si bucuria, dar putini stiu unde sa gaseasca aceasta bucurie si aceasta odihna si ce anume trebuie pentru a ajunge la ele. De treizeci si cinci de ani, iata, vad un monah care e mereu vesel la suflet si placut la fata, chiar daca e batran. Si aceasta pentru ca el iubeste ascultarea si sufletul sau s-a predat voii lui Dumnezeu si nu se ingrijeste de nimic, ci sufletul sau iubeste pe Domnul si-L vede pe El.
Cine poarta in sine fie si numai putin har, acela se supune cu bucurie oricarei stapaniri. El stie ca Domnul guverneaza si cerul si pamantul si cele de dedesubt si pe el insusi si treburile lui si tot ce este in lume, si de aceea are intotdeauna odihna.
Cine asculta s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu si nu se teme de moarte, pentru ca sufletul lui s-a obisnuit sa vietuiasca cu Domnul si-L iubeste pe El. El si-a taiat voia proprie si, de aceea, nu are nici in suflet, nici in trup acea lupta care il chinuie pe cel ce nu asculta si pe cel ce lucreaza dupa voia sa proprie.
Adevaratul ascultator uraste voia sa proprie si il iubeste pe parintele lui duhovnicesc, si pentru aceasta primeste libertatea de a se ruga lui Dumnezeu cu minte curata si sufletul sau vede liber, fara ganduri, pe Dumnezeu si se odihneste intru El. El vine degraba la iubirea lui Dumnezeu datorita smereniei lui si pentru rugaciunile parintelui sau duhovnicesc.


***

Viata noastra e simpla dar inleleapta. Maica Domnului a spus Cuviosului Serafim [din Sarov]: "Da-le lor [monahiilor] o ascultare, si cine va pazi ascultarea si intelepciunea va fi cu tine si aproape de mine.”
Vedeti cat de simpla e mantuirea. Dar intelepciunea trebuie invatata printr-o indelungata experienta. Ea este data de la Dumnezeu pentru ascultare. Domnul iubeste sufletul ascultator si, daca il iubeste, ii da ceea ce sufletul a cerut de la Dumnezeu. Ca si odinioara, tot asa si acum Domnul asculta rugaciunile noastre si ne implineste cererile.


***

De ce Sfintii Parinti au pus ascultarea mai presus de post si rugaciune?
Pentru ca din nevointe [ascetice] facute fara ascultare se naste slava desarta, dar cel ce asculta face totul asa cum i se spune si nu are de ce sa se trufeasca. Pe langa aceasta, cel ce asculta si-a taiat intru toate voia sa proprie si-1 asculta pe parintele sau duhovnicesc, si de aceea mintea lui e libera de orice griji si primeste darul rugaciunii curate. In mintea celui ce asculta e numai Dumnezeu si cuvantul "batranului" sau, dar mintea celui neascultator e preocupata de tot felul de lucruri si de judecarea "batranului" si de aceea nu poate vedea pe Dumnezeu.
Am vazut un frate care facea o ascultare grea. El avea rugaciunea inimii, si Domnul ii dadea lacrimi sa planga pentru intreaga lume; si egumenul Andrei i-a spus: "Aceasta ti s-a dat pentru ascultarea ta".
Prin ascultare omul se pazeste de mandrie; pentru ascultare se da rugaciunea; pentru ascultare se da si harul Duhului Sfant. Iata de ce ascultarea e mai presus decat postul si rugaciunea.
Daca ingerii cazuti ar fi pazit ascultarea, ar fi ramas in ceruri si ar fi cantat intru slava Domnului. Si daca Adam ar fi pazit ascultarea, atunci el si neamul lui ar fi ramas in rai.
Dar chiar si acum e cu putinta sa aflam iarasi raiul prin pocainta. Domnul ne iubeste mult in ciuda pacatelor noastre, numai sa ne smerim si sa-i iubim pe vrajmasi.
Dar cine nu iubeste pe vrajmasi, acela nu poate avea pace, chiar daca ar fi asezat in rai.




Despre razboiul duhovnicesc


Toti cei ce au urmat Domnului nostru Iisus Hristos duc un razboi duhovnicesc. Acest razboi 1-au invatat sfintii printr-o indelungata experienta de la harul Duhului Sfant. Duhul Sfant ii povatuia, ii lumina si le dadea puterea de a birui pe vrajmasi, dar fara Duhul Sfant sufletul nu poate nici macar sa inceapa acest razboi, pentru ca nu stie si nu intelege cine si unde sunt vrajmasii lui.
Fericiti suntem noi, crestinii ortodocsi, pentru ca traim sub mila lui Dumnezeu. Ne este usor sa ducem acest razboi: Domnului i-a fost mila de noi si ne-a dat pe Duhul Sfant, Care viaza in Biserica noastra. Un singur lucru ma intristeaza, ca nu toti oamenii cunosc pe Dumnezeu si cat de mult ne iubeste. Aceasta iubire se face simtita in sufletul celui ce se roaga, iar Duhul Sfant da marturie sufletului de mantuirea lui.


***

Lupta noastra se duce in fiecare zi si in fiecare ceas.
Daca faci reprosuri fratelui sau il judeci sau il intristezi, ti-ai pierdut pacea. Daca ai cazut in slava desarta sau te inalti deasupra fratelui, ai pierdut harul. Daca-ti vine un gand desfranat si nu-1 departezi de indata, sufletul tau pierde iubirea lui Dumnezeu si indrazneala in rugaciune.
Daca iubesti puterea sau banii, nu vei cunoaste niciodata iubirea lui Dumnezeu.
Daca-ti implinesti voia proprie, esti biruit de vrajmasul si uratul intra in sufletul tau. Daca urasti pe fratele tau, inseamna ca ai cazut din Dumnezeu si un duh rau a pus stapanire pe tine.
Dar daca faci bine fratelui, atunci vei afla odihna constiintei.
Daca-ti tai voia proprie, vei izgoni pe vrajmasi si vei dobandi pace in sufletul tau. Daca ierti fratelui tau ocarile si iubesti pe vrajmasi, atunci dobandesti iertarea pacatelor tale si Domnul iti va da sa cunosti iubirea Duhului Sfant.
Iar cand te smeresti intru totul, atunci afli odihna desavarsita in Dumnezeu.


***

Cand sufletul e smerit si Duhul lui Dumnezeu este in el, atunci omul este fericit cu duhul in iubirea lui Dumnezeu. Cand simte mila Domnului, sufletul nu se mai teme de nimic, de nici o nenorocire pe pamant, ci doreste sa fie pururea smerit inaintea lui Dumnezeu si sa iubeasca pe fratele. Dar daca sufletul cade in slava desarta, sarbatoarea lui ia sfarsit, pentru ca harul paraseste sufletul, si de acum el nu se mai poate ruga curat, ci ganduri rele vin si framanta sufletul.


***

Pentru ce sufera omul pe pamant, pentru ce duce necazuri si indura rele?
Suferim pentru ca nu avem smerenie. In sufletul smerit viaza Duhul Sfant si El da sufletului libertatea, pacea, iubirea si fericirea.
Suferim pentru ca nu-1 iubim pe frate. Domnul zice: "Iubiti-va unii pe altii si veti fi ucenicii Mei" [In 13, 34-35]. Pentru iubirea de frate vine iubirea lui Dumnezeu. Dulce e iubirea lui Dumnezeu; ea este un dar al Duhului Sfant si in deplinatatea ei e cunoscuta numai prin Duhul Sfant. Dar este si o iubire mijlocie, pe care omul o are atunici cand se straduieste sa implineasca poruncile lui Hristos si se teme sa nu intristeze pe Dumnezeu; si aceasta e un lucru bun. In fiecare zi insa trebuie sa ne silim spre bine si sa invatam din toate puterile smerenia lui Hristos.


***

Domnul a zis ucenicilor Lui: "Pacea Mea dau voua" [In 14, 27].
Aceasta pace a lui Hristos trebuie sa o cerem lui Dumnezeu, si Domnul o da celui ce o cere; si cand o primim, trebuie sa o pazim cu sfintenie si sa o inmultim; dar cine nu se preda in necazuri voii lui Dumnezeu, acela nu poate cunoaste milostivirea lui Dumnezeu.
Daca te loveste o nenorocire, nu te lasa abatut, ci adu-ti aminte ca Domnul se uita la tine cu mila si nu primi gandul: "Oare se va mai uita Domnul la mine cand eu Il intristez?", pentru ca Domnul este prin fire mila, ci intoarce-te cu credinta la Dumnezeu si spune ca si fiul cel risipitor din Evanghelie: "Nu sunt vrednic sa ma numesc fiul tau" [Lc 15, 21], si vei vedea atunci cat esti de drag Tatalui si in sufletul tau va ii atunci o negraita bucurie.


***

Oamenii nu invata smerenia si pentru mandria lor nu pot primi harul Duhului Sfant si de aceea lumea intreaga sufera. Dar daca oamenii ar cunoaste pe Domnul si ar sti cat de milostiv, smerit si bland este, intr-un singur ceas s-ar schimba fata intregii lumi si in toti si in toate ar fi o mare bucurie si iubire.
Domnul Cel Milostiv ne-a dat pocainta si prin pocainta toate se indreapta. Prin pocainta castigam iertarea pacatelor; pentru pocainta vine harul Duhului Sfant, si astfel cunoastem pe Domnul.
Daca cineva a pierdut pacea si sufera, sa se pocaiasca si Domnul ii va da pacea Sa.
Daca un popor sau un stat sufera, trebuie ca toti sa se pocaiasca si atunci toate se vor indrepta de la Dumnezeu.


***

Toata lupta noastra este ca sa ne smerim pe noi insine. Vrajmasii nostri [demonii] au cazut din mandrie si ne atrag si pe noi in caderea lor. Dar noi, fratilor, sa ne smerim pe noi insine si atunci vom vedea slava Domnului inca de aici de pe pamant [Mt 16, 28; Mc 9, 1], pentru ca celor smeriti Domnul li Se face cunoscut prin Duhul Sfant.
Sufletul care a gustat dulceata iubirii lui Dumnezeu este in intregime nascut din nou si e facut cu totul altul; iubeste pe Domnul si e atras cu toata puterea spre El ziua si noaptea si pana la o vreme ramane odihnindu-se in Dumnezeu, dupa care incepe sa se intristeze pentru norod.
Domnul Cel Milostiv da sufletului uneori odihna in Dumnezeu, uneori o inima ce sufera pentru intreaga lume, ca toti oamenii sa se pocaiasca si sa ajunga in rai. Sufletul care a cunoscut dulceata Duhului Sfant doreste pentru toti aceasta, caci dulceata Domnului nu ingaduie ca sufletul sa fie iubitor de sine [egoist], ci ii da iubirea care tasneste din inima.
Sa iubim deci pe Domnul, Care ne-a iubit El cel dintai si a patimit pentru noi [1 In 4, 10].


***

Nu va voi ascunde pentru ce da Domnul harul Sau. Nu vreau sa scriu multe, ci va rog numai aceasta: Iubiti-va unii pe altii si veti vedea atunci mila Domnului. Sa iubim pe fratele si ne va iubi pe noi Domnul. Nu gandi, suflete, ca Domnul te iubeste, daca te uiti la cineva cu dusmanie. O, nu! Mai degraba te iubesc demonii, pentru ca te-ai facut slujitorul lor. Dar nu intarzia, pocaieste-te si cere de la Domnul puterea de a iubi pe fratele, si vei vedea atunci pace in sufletul tau.
Din toate puterile cereti de la Domnul smerenie si iubire frateasca, fiindca pentru iubirea de frate da Domnul harul Sau. Fa aceasta experienta cu tine insuti: intr-o zi cere de la Dumnezeu iubirea de frate iar intr-alta traieste fara iubire, si atunci vei vedea deosebirea. Roadele duhovnicesti ale iubirii sunt vadite: pace si bucurie in suflet, si toti oamenii vor fi pentru tine neamuri si rude dragi si vei varsa lacrimi din belsug pentru aproapele si pentru toata suflarea si aptura.
Adeseori, pentru un singur salut sufletul simte in el o schimbare binefacatoare; si, dimpotriva, pentru o singura privire dusmanoasa se pierde harul si iubirea lui Dumnezeu. Atunci insa caieste-te degraba ca pacea lui Dumnezeu sa se intoarca in sufletul tau.



Fericit sufletul care iubeste pe Domnul si care a fost invatat de El smerenia. Domnul iubeste sufletul smerit care nadajduieste cu tarie in Dumnezeu. In iiecare secunda el simte mila Lui, astfel incat, chiar daca vorbeste cu oamenii, el este absorbit in Domnul Cel iubit si din indelungata sa lupta cu vrajmasii sufletul indrageste inainte de toate smerenia si nu lasa pe vrajmasi sa ia de la el iubirea de frati.
Daca vom iubi din toate puterile pe fratele si ne vom smeri sufletul nostru, biruinta va fi a noastra, pentru ca Domnul da harul Sau mai cu seama pentru iubirea de frate.


***

Am avut experienta Duhului Sfant in desavarsirea ei, dar nu pot sa-L am in mine.
Vai mie, ca in anii tineretii mele am trait rau si n-am imitat pe acel sfant placut lui Dumnezeu Simeon Stalpnicul [din Muntele Minunat]. Minunata este viata lui. Era de sapte ani cand i S-a aratat Domnul, si el a stiut de indata ca este Domnul si L-a intrebat: "Doamne, cum Te-am maniat?". Domnul a intins mainile si a zis: "Asa M-ai maniat, dar Eu Insumi te-am ridicat. Tu insa staruie la Mine in fiecare zi".
Asa trebuie sa ne silim spre bine toata viata si, mai cu seama, sa iertam pe cei ce ne gresesc noua, si atunci Domnul nu-si va aduce aminte nici El greselile noastre si ne va da harul Duhului Sfant.
Cand eram in lume imi placea sa iert din suflet si iertam usor si ma rugam cu pofta pentru cei ce ma ocarau, dar cand am venit in manastire, pe cand eram inca frate sub ascultare, am dobandit mare har si el m-a invatat sa-i iubesc pe vrajmasi.


***

Sfantul Apostol Ioan Teologul spune ca poruncile lui Dumnezeu nu sunt grele, ci usoare [l In 5, 3]. Dar ele sunt usoare numai din iubire si, daca nu este iubire, atunci totul e un chin. De aceea paziti iubirea, nu o pierdeti, macar ca nu e cu neputinta sa o aducem inapoi, dar aceasta numai cu multe lacrimi si rugaciuni, iar fara iubire viata pe pamant e un chin. Dar cine ramane in rau, acela omoara sufletul - lucru de care sa ne pazeasca pe noi Domnul!


***

Cand sufletul pierde dintr-o pricina oarecare harul pe care i 1-a dat Domnul cercetandu-l, se intristeaza puternic dupa el si doreste sa-1 dobandeasca din nou. O, cat Il roaga pe Stapanul ziua si noaptea sa se milostiveasca de el si sa reverse iarasi peste el mila Lui. Si cine poate descrie suspinele sau lacrimile sau plecarile genunchilor lui. Si multi, multi ani se chinuie sufletul cautand harul pe care 1-a gustat si de care s-a indulcit. Si vreme lunga incearca Domnul sufletul, sa vada daca crede in El; iar sufletul, nevazand in el dulceata Lui pe care a cunoscut-o, iarasi inseteaza dupa ea si asteapta cu smerenie si este atras nesaturat spre Domnul de dogoarea iubirii.
Cu har e usor sa iubim pe Dumnezeu si sa ne rugam ziua si noaptea; dar sufletul intelept rabda si uscaciunea si nadajduieste cu tarie in Domnul, si stie ca El nu va rusina nadejdea si i-1 va da la vremea lui. Harul lui Dumnezeu nu vine niciodata degraba si niciodata nu se da pentru multa vreme; dar sufletul intelept se smereste si iubeste pe aproapele si-si poarta cu blandele crucea sa si asa biruie pe vrajmasii care se straduie sa-l departeze de la Dumnezeu.
Cand pacatele ascund de la suflet ca un nor lumina milostivrii lui Dumnezeu, atunci sufletul, chiar daca inseteaza dupa Domnul, ramane neputincios si lipsit de putere, ca o pasare inchisa intr-o colivie; chiar daca aceasta ar fi intr-o dumbrava inverzita, tot nu poate zbura, ca sa cante in libertate cantari de lauda lui Dumnezeu.


***

Mult timp m-am chinuit necunoscand calea Domnului, dar acum, dupa multi ani si multe intristari am cunoscut prin Duhul Sfant voia lui Dumnezeu. Trebuie implinite intocmai toate cate a poruncit Domnul [Mt 28, 20], pentru ca aceasta este calea care duce in Imparatia cerurilor, unde vom vedea pe Dumnezeu. Dar nu gandi ca vei vedea pe Dumnezeu, ci smereste-te gandindu-te ca dupa moarte vei fi azvarlit in temnita intunecoasa, in care te vei chinui si vei tanji dupa Domnul. Cand plangem si smerim sufletul nostru, harul lui Dumnezeu ne pazeste, dar daca lepadam plansul si smerenia, putem fl amagiti de ganduri sau de vedenii. Sufletul smerit nu are vedenii si nici nu le doreste, ci se roaga cu mintea curata lui Dumnezeu; dar o minte cazuta in slava desarta nu va fi curata de ganduri si de inchipuiri si poate ajunge pana acolo incat sa vada demoni si sa vorbeasca cu ei. Scriu despre aceasta, pentru ca eu insumi am fost in aceasta nenorocire.


***


De doua ori m-am aflat in inselare. Prima data, chiar la inceput, pe cand eram inca un tanar frate sub ascultare, din lipsa de experienta, si atunci Domnul m-a miluit degraba. Dar a doua oara a fost din mandrie si atunci am fost indelung chinuit inainte ca Dornnul sa ma vindece pentru rugaciunile duhovnicului meu. Aceasta s-a intamplat dupa ce primisem o vedenie oarecare. Am descoperit despre aceasta vedenie la patru barbati duhovnicesti, dar nici unul din ei nu mi-a zis ca ea era de la vrajmasul, desi inselarea ma tinea in ghearele slavei desarte. Dar mai apoi am inteles eu insumi greseala mea, pentru ca demonii au inceput sa mi se arate din nou nu numai noaptea, dar si ziua. Sufletul meu ii vedea dar nu se temea, pentru ca simteam cu mine si mila lui Dumnezeu. Si astfel am patimit multi ani din partea lor; si daca Domnul nu mi-ar fi dat sa-L cunosc prin Duhul Sfant si daca n-as fi avut ajutorul Preasfintei si bunei Stapane, as fi deznadajduit de mantuirea mea, dar acum sufletul meu nadajduieste cu tarie in milostivirea lui Dumnezeu, desi dupa faptele mele sunt vrednic de chinuri si pe pamant si in iad.
Multa vreme n-am putut intelege ce este cu mine. Imi spuneam: Nu judec pe nimeni, nu primesc ganduri rele, imi fac constiincios ascultarea, ma infranez de la hrana, ma rog neincetat, dar atunci de ce si-au luat demonii obiceiul de a veni la mine? Vad ca sunt in greseala, dar nu-mi pot da seama de ce. Cand ma rog, ei pier pentru o vreme, dupa care vin din nou. Si mult timp sufletul meu a fost in aceasta lupta. Am vorbit despre aceasta cu unii "batrani", iar ei au tacut; si eram nedumerit.
Si iata ca intr-o noapte sedeam in chilie si demonii au venit la mine si s-a umplut chilia de ei. M-am rugat din inima si Domnul i-a alungat, dar ei au venit din nou. Atunci m-am sculat ca sa fac inchinaciuni la icoane, dar demonii erau de jur-imprejurul meu, iar unul dintre ei statea in asa fel ca nu ma puteam inchina la icoane fara sa ma inchin inaintea lui. Atunci am sezut din nou jos si am zis:
"Doamne, Tu vezi ca vreau sa ma rog Tie cu mintea curata, dar demonii nu ma lasa. Spune-mi ce trebuie sa fac ca sa se departeze de la mine."
Si atunci am primit in sufletul meu acest raspuns de la Domnul: "Cei mandri sunt intotdeauna chinuiti asa de catre demoni."
Iar eu am zis: "Doamne, Tu esti milostiv, sufletul meu Te cunoaste; spune-mi ce trebuie sa fac ca sa se smereasca sufletul meu".
Si Domnul mi-a raspuns in suflet: "Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui!"


***

O, milostivirea lui Dumnezeu! Sunt un ticalos inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, dar Domnul ma iubeste, ma lumineaza si ma vindeca si El Insusi invata sufletul meu smerenia si iubirea, rabdarea si ascultarea si revarsa peste mine toata mila Sa.
De atunci tin mintea mea in iad si ard in focul cel intunecos si tanjesc dupa Domnul si-L caut cu lacrimi si zic: "Degraba voi muri si ma voi salaslui in temnita intunecata a iadului si eu singur voi arde acolo si voi tanji dupa Domnul si voi plange: Unde esti Domnul meu, pe Care Te cunoaste sufletul meu?"
Si mare folos am dobandit de la acest gand: mintea mea s-a curatit si sufletul meu a aflat odihna.


***

Lucru uimitor: Domnul mi-a poruncit sa tin mintea mea in iad si sa nu deznadajduiesc. El este atat de aproape de noi: "Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor" [Mt 28, 20], si inca: "Cheama-Ma in ziua necazului tau, si Eu te voi izbavi si tu Ma vei preamari" [Ps 49, 15].
Cand Domnul se atinge de un suflet, acesta se face tot nou, dar lucrul acesta e inteles numai de cel ce l-a cunoscut din experienta, pentru ca fara Duhul Sfant e cu neputinta sa cunoastem cele ceresti, si acest Duh e dat pe pamant de catre Domnul.
Cine va descrie bucuria de a cunoaste pe Domnul si de a nazui neincetat spre El ziua si noaptea?
Ah, cat de fericiti si norocosi suntem noi, crestinii! Nu e nimic mai pretios decat a cunoaste pe Domnul si nu e nimic mai rau decat a nu-L cunoaste pe El. Dar fericit este si acela care, chiar daca nu cunoaste, totusi crede.


***

Am inceput sa fac asa cum m-a invatat Domnul si sufletul meu a aflat odihna in Dumnezeu, si acum ziua si noaptea cer de la Dumnezeu smerenia lui Hristos. O, smerenia lui Hristos! O cunosc desi nu pot sa o am. O cunosc din harul lui Dumnezeu, dar nu o pot descrie. O caut ca pe un margaritar scump si scanteietor. E mai placuta si mai dulce sufletului decat lumea intreaga. Am cunoscut-o din experienta. Si nu va mirati de aceasta. Duhul Sfant viaza in noi pe pamant si El ne lumineaza. El ne da sa cunoastem pe Dumnezeu. El ne da sa iubim pe Domnul. El ne da sa ne gandim la Dumnezeu. El ne da darul cuvantului. El ne da sa preamarim pe Domnul. El ne da bucuria si veselia.
Duhul Sfant ne da puterea de a duce lupta cu vrajmasii si de a-i birui.


***

Ii rog fierbinte pe toti oamenii: Sa priveghem cu pocainta si atunci vom vedea mila Domnului. Dar pentru cei ce au vedenii si se incred in ele ma rog sa inteleaga ca din aceasta se arata in ei mandria si impreuna cu ea dulceata tulbure a slavei desarte, in care nu este pocainta unui duh smerit, si aici e toata nenorocirea, pentru ca fara smerenie nu putem birui pe vrajmasi.
Eu insumi am fost amagit de doua ori. Prima data, vrajmasul mi-a aratat o lumina si un gand mi-a spus: "Primeste-o! E harul". A doua oara, am primit o vedenie si am suferit mult pentru ea. Era la sfarsitul privegherii, cand se canta: "Toata suflarea sa laude pe Domnul", si am auzit cum imparatul David in cer canta laude lui Dumnezeu. Stateam in strana si mi se parea ca nu mai era nici acoperis, nici turla si ca vedeam cerul deschis. Am vorbit de aceasta cu patru barbati duhovnicesti, dar nimeni nu mi-a spus ca vrajmasul isi batea joc de mine. Eu insumi credeam ca demonii nu pot slavi pe Dumnezeu si ca, prin urmare, aceasta vedenie nu era de la vrajmasul. Inselaciunea slavei desarte ma tinea in gheare si iarasi am ajuns sa vad demoni. Atunci am cunoscut ca eram inselat si am descoperit totul parintelui meu duhovnicesc si i-am cerut sa se roage pentru mine; si pentru rugaciunile lui acum sunt mantuit si rog totdeauna pe Domnul sa-mi dea duhul smereniei. Si daca as fi intrebat: "Ce ti-ai dori de la Dumnezeu, ce dar?", as raspunde: "Duhul smereniei care bucura pe Domnul mai mult decat toate". Pentru smerenia sa Fecioara Maria s-a facut Maica lui Dumnezeu si este preamarita mai mult decat toti in cer si pe pamant. Ea s-a predat cu totul voii lui Dumnezeu: "Iata, roaba Domnului" [Lc 1, 38], a spus ea; si noi toti trebuie sa imitam pe Sfanta Fecioara.


***


Pentru smerenie, sufletul dobandeste odihna in Dumnezeu, dar ca sa tina aceasta odihna, sufletul trebuie sa se invete multa vreme. Pierdem aceasta odihna pentru ca nu suntem intariti in smerenie. Si pe mine vrajmasii m-au inselat mult. Gandeam in mine insumi: Sufletul meu cunoaste pe Domnul, stie cat e de bun si cat de mult ne iubeste; cum se face insa ca-mi vin ganduri rele? Si multa vreme n-am putut sa ma regasesc, pana cand nu m-a povatuit Domnul, si atunci am inteles ca din mandrie se arata gandurile rele.


***

Un monah lipsit de experienta suferea din partea demonilor, si cand il napadeau, el fugea de ei, dar ei il urmareau.
Daca ti se intampla si tie ceva asemanator, nu te inspaimanta si nu fugi, ci stai cu barbatie, smereste-te si zi: "Doamne, miluieste-ma, ca sunt un mare pacatos" si demonii pier; dar daca vei fugi in chip las, ei te vor goni in prapastie. Adu-ti aminte ca in ceasul cand te napadesc demonii, se uita la tine si Domnul, sa vada cum iti pui nadejdea in El.
Chiar daca il vezi limpede pe Satana si el te va arde cu focul lui si vrea sa inrobeasca mintea ta, nu te teme, ci nadajduieste cu tarie in Domnul si spune: "Sunt mai rau decat toti" si vrajmasul se va departa de tine.
Nu te speria nici daca simti ca un duh rau lucreaza inauntrul tau, ci marturiseste-te sincer si cere din toata inima de la Domnul un duh smerit [Ps 50, 18] si negresit Domnul ti-1 va da, si atunci, pe masura smereniei tale, vei simti intru tine harul; iar cand sufletul tau se va smeri cu totul, atunci vei gasi odihna desavarsita.
Acesta este razboiul pe care il duce omul toata viata. Sufletul care a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant si cade in inselare sa nu se infricoseze, ci, aducandu-si aminte de iubirea lui Dumnezeu si stiind ca lupta cu vrajmasii e ingaduita din pricina mandriei si a slavei desarte, sa se smereasca si sa ceara de la Domnul sa-1 tamaduiasca si Domnul va tamadui sufletul uneori degraba, alteori incet, putin cate putin. Cel ascultator care crede duhovnicului sau si nu crede siesi se va tamadui degraba de orice vatamare pe care i-au pricinuit-o vrajmasii, dar cel neascultator nu se va indrepta.


***

Razboiul sufletului cu vrajmasii tine pana la mormant. Si daca la razboiul obisnuit este omorat numai trupul, razboiul nostru e mult mai chinuitor si mai primejdios, pentru ca si sufletul poate pieri.
Pentru mandria mea, Domnul a ingaduit de doua ori vrajmasului sa faca o asemenea lupta cu sufletul meu, ca sufletul meu a ajuns in iad, si pot spune ca daca sufletul e viteaz, va rezista, iar daca nu, poate sa piara pe veci. Scriu tuturor celor care, ca si mine, vor fi intr-o nenorocire asemanatoare: stati barbateste si nadajduiti cu tarie in Dumnezeu, si vrajmasii nu vor rezista, pentru ca Domnul i-a biruit pe ei. Prin harul lui Dumnezeu am cunoscut ca Domnul poarta de grija de noi cu milostivire si nici o rugaciune, nici un gand bun nu se pierd inaintea lui Dumnezeu. Adeseori e ca si cum Domnul nu ne aude; dar aceasta e numai pentru ca suntem mandri si cerem ceea ce nu ne este de folos. Chinuitor lucru este a recunoaste mandria in noi insine, dar Domnul lasa pe cel mandru sa se zbata chinuindu-se in neputinta sa pana ce se smereste. Cand sufletul se smereste, atunci vrajmasii sunt biruiti si sufletul afla mare odihna in Dumnezeu.


***

De doua ori am fost in Duhul Sfant si de doua ori am fost in mare nenorocire si supus unei grele ispite. Iar o data a fost ingaduit sa fiu ispitit pentru mandrie: harul Sfantului Duh a plecat de la mine si ma simteam ca un dobitoc in trup omenesc. Cu mintea nu-L uitasem pe Dumnezeu, dar sufletul meu ajunsese pustiu ca al unui dobitoc. Am inceput sa ma caiesc si harul s-a intors. Aceasta a durat trei zile.
Am fost ispitit si la ceasul rugaciunii, incat nu mai stiam daca eram in trup sau in afara de trup, dar sufletul meu vedea pe Dumnezeu.
Si iata ca acum stiu din experienta ce inseamna a fi in Duhul Sfant si ce inseamna a fi lipsit de El.
O, fratilor, daca ati putea intelege chinul sufletului care a purtat pe Duhul Sfant, dar apoi L-a pierdut. Acest chin e cumplit. Atunci sufletul se afla intr-o intristare si o mahnire de nedescris.
E chinul lui Adam dupa izgonirea lui din rai.


***

Cine poate intelege raiul? Il poate intelege in parte cine poarta in el pe Duhul Sfant, pentru ca raiul este Imparatia Duhului Sfant, si Duhul Sfant in cer si pe pamant Acelasi este.
Gandeam in mine insumi: "Sunt un ticalos si vrednic de toate pedepsele", dar in loc de pedepse Domnul mi-a dat pe Duhul Sfant. Duhul Sfant e mai dulce decat tot ce-i pamantesc. E hrana cereasca, e bucuria sufletului.
Daca vrei sa ai in chip simtit harul Duhului Sfant, smereste-te ca Sfintii Parinti. Pimen cel Mare a zis ucenicilor lui: "Credeti-ma, copiii mei, unde e Satana acolo voi fi si eu". Un curelar din Alexandria gandea: "Toti se vor mantui, eu singur voi pieri", si Domnul a descoperit lui Antonie cel Mare ca n-a ajuns inca la masura curelarului aceluia. Parintii au dus o lupta incrancenata cu demonii si s-au obisnuit sa gandeasca smerit despre ei insisi, si pentru aceasta i-a iubit pe ei Domnul.
Domnul mi-a dat sa inteleg puterea acestor cuvinte. Si cand tin mintea mea in iad, sufletul meu are odihna, dar cand uit de aceasta, atunci imi vin ganduri care nu plac lui Dumnezeu.


***

Gandeam: "Sunt pamant, si pamant pacatos". Dar Domnul mi-a aratat mila Sa si mi-a dat din belsug harul Sau si se bucura duhul meu pentru ca, desi sunt un ticalos, Domnul ma iubeste si de aceea sufletul meu e atras spre El in chip nesaturat, iar cand Il voi intalni, voi zice sufletului meu: Uita-te la El! Nu-L pierde "ca sa nu ti se intample ceva mai rau" [In 5, 14], pentru ca sufletul indura mari chinuri atunci cand pierde harul Duhului Sfant.
Credeti-ma, scriu inaintea fetei Domnului, pe Care sufletul meu Il cunoaste. Pentru a pastra harul, trebuie sa ne smerim mereu.
Iata, Domnul smereste cu milostivire pe cei care slujesc Lui. Antonie cel Mare credea ca in pustie era mai batran si mai desavarsit decat toti, dar Domnul 1-a indreptat spre Pavel Tebeul, si Antonie a vazut pe cel care era mai batran si mai desavarsit decat el.
Cuviosul Zosima credea ca era monah din copilarie si ca nimeni nu putea discuta cu el, dar a fost smerit de Maria Egipteanca si a vazut ca era departe de a fi ajuns la masura ei.
Sfantul Tihon [Zadonski] a fost smerit de un nebun intru Hristos, care i-a dat o palma si i-a zis: "Nu te inalta cu intelepciunea!
Astfel, Domnul Cel Milostiv smereste pe sfinti, ca ei sa ramana smeriti pana la sfarsit. Cu atat mai mult trebuie sa ne smerim noi. De aceea, ziua si noaptea cer si eu de la Dumnezeu smerenia lui Hristos. Duhul meu inseteaza sa o dobandeasca, pentru ca este darul cel mai inalt al Duhului Sfant. In smerenia lui Hristos e si iubire, si pace, si blandete, si infranare, si ascultare, si indelunga-rabdare, si toate virtutile sunt cuprinse in ea.


***

Sufletul smerit care poarta in sine din belsug harul Sfantului Duh si-1 pazeste pe el, are la o vedenie dumnezeiasca multa putere ca sa o suporte, dar pe cel ce are putin har, o vedenie il face sa cada cu fata la pamant, pentru ca in el e putina puterea harului.
Asa, pe Muntele Taborului, atunci cand Domnul S-a schimbat la fata, Moise si Ilie stateau in picioare si vorbeau cu El, dar apostolii au cazut la pamant [Mt 17, 6]; mai apoi, insa, cand s-a inmultit in ei harul Duhului Sfant, au ramas si ei in picioare la aratarile Domnului si au putut vorbi si ei cu El.
Asa si Cuviosul Serghie [din Radonej], la aratarea Maicii Domnului statea in picioare inaintea Ei, pentru ca avea un mare har al Duhului Sfant, dar ucenicul sau Miheia a cazut cu fata la pamant si nu putea privi la Maica Domnului. Si Serafim din Sarov a avut mult har al Duhului Sfant si statea in picioare cand i s-a aratat Maica Domnului, dar slujitorul sau a cazut cu fata la pamant, pentru ca avea putin har.
Astfel, daca sufletul are in el har, nu se teme cand vede demoni, pentru ca simte in el puterea lui Dumnezeu.


***

Acum e ceasul al patrulea din noapte. Sed in chilia mea ca intr-un palat, in pace si iubire, si scriu. Dar cand vine har mai mult, atunci nu mai pot scrie. !

Marea stiinta


Cat traim pe pamant trebuie sa ne invatam sa ducem razboi cu vrajmasii. Lucrul cel mai greu dintre toate e a omori trupul pentru Dumnezeu si a birui iubirea de sine.
Pentru a birui iubirea de sine e nevoie sa ne smerim intotdeauna. Aceasta este o mare stiinta, pe care nu ne-o insusim degraba.
Trebuie sa ne socotim mai rai decat toti si sa ne osandim la iad. Prin aceasta sufletul se smereste si castiga plansul pocaintei din care se naste bucuria. E bine sa ne obisnuim sufletul sa gandeasca: "In focul iadului voi arde". Dar, vai, putini inteleg aceasta. Multi cad in deznadejde si merg spre pierzanie. Sufletele lor se salbaticesc si nu mai vor nici sa se roage, nici sa citeasca, nici chiar sa se mai gandeasca la Dumnezeu.
Trebuie sa ne osandim pe noi insine in sufletul nostru, dar sa nu deznadajduim de mila si iubirea lui Dumnezeu. Trebuie sa dobandim duh smerit si infrant, si atunci vor pieri toate gandurile si mintea se va curati. Dar inainte de aceasta trebuie sa ne cunoastem masura, ca sa nu ne chinuim fara folos sufletul. Invata sa te cunosti pe tine insuti si sa dai sufletului nevointa [asceza] dupa puterile lui.


***

Nu toate sufletele sunt la fel de puternice: unele sunt tari ca piatra, altele slabe ca fumul. Asemenea fumului sunt sufletele celor mandri; asa cum vantul poarta fumul incotro bate el, tot asa si pe ele vrajmasul le trage unde vrea el, pentru ca sau n-au in ele rabdare, sau vrajmasul le amageste usor. Dar sufletele smerite pazesc poruncile Domnului si stau in ele neclintite ca in mare o stanca de care se sparg valurile. Ele s-au predat voii lui Dumnezeu si cu mintea lor Il vad pe Dumnezeu si Domnul le da harul Duhului Sfant.
Cine traieste dupa porunci, acela simte in fiecare ceas si minut harul in sufletul sau. Dar sunt oameni care nu inteleg venirea lui.


***

Cine cunoaste iubirea lui Dumnezeu, acela va spune: "N-am pazit poruncile. Desi ma rog ziua si noaptea si ma silesc sa savarsesc toata virtutea, n-am implinit porunca iubirii de Dumnezeu. Doar in rare minute ma ridic la aceasta porunca a lui Dumnezeu, desi sufletul meu vrea sa ramana tot timpul intru ea". Cand in minte patrund ganduri straine, atunci mintea se gandeste si la Dumnezeu si la lucruri, iar aceasta inseamna ca nu este implinita porunca de-a iubi pe Dumnezeu din tot cugetul si din toata inima [Mt 22, 3t]. Dar cand mintea e toata in Dumnezeu si nu in alte ganduri, atunci e implinita aceasta cea dintai porunca, desi nici atunci intru totul.
Iubirea de Dumnezeu e felurita. Cine se lupta cu gandurile rautatii, acela iubeste pe Dumnezeu in masura lui. Cine se lupta cu pacatul si-L roaga pe Dumnezeu sa-i dea puterea de a nu pacatui, dar totusi cade in pacat din pricina slabiciunii lui si se intristeaza de aceasta si se caieste, acela are harul in adancul sufletului si mintii lui, dar n-a biruit inca patimile. Iar cine a biruit patimile, acela nu mai are lupta, ci numai o atentie treaza asupra lui insusi intru toate, ca sa nu cada in pacat; al lui este harul cel mare si simtit. Dar cine simte harul si in suflet si in trup, acela e barbat desavarsit, si daca pastreaza acest har, trupul sau se va sfinti si se va preface in moaste.



17Despre ganduri si inselare



Ia aminte la doua ganduri si teme-te de ele. Unul iti spune: „Esti un sfant!", altul: „Nu te vei mantui!" Aceste doua ganduri vin de la vrajmasul si nu este adevar in ele. Tu insa cugeta: „Sunt un mare pacatos, dar Domnul e milostiv, El ii iubeste mult pe oameni si-mi va ierta pacatele mele". Crede aceasta si-ti va fi asa: Domnul te va ierta. Dar nu-ti pune nadejdea in nevointele tale, chiar daca te-ai nevoi mult.

Un nevoitor [ascet] mi-a spus: „Negresit trebuie sa fiu miluit, pentru ca in fiecare zi am facut atatea inchinaciuni"; dar cand a venit moartea, si-a rupt de pe el camasa.

Astfel, nu pentru nevointele noastre, ci in dar, pentru bunatatea Sa, se milostiveste de noi Domnul. Domnul vrea ca sufletul sa fie smerit si sa ierte tuturor cu iubire; atunci si Domnul il va ierta cu bucurie. Domnul ii iubeste pe toti, si noi trebuie sa-L imitam si sa-i iubim si noi pe toti; si daca nu putem, sa o cerem, si Domnul nu va zabovi sa ne ajute cu harul Sau.


***

Inca fiind frate sub ascultare am cunoscut iubirea lui Dumnezeu; si ea e de nedescris. Sufletul simte ca este cu Dumnezeu si in Dumnezeu, si duhul se bucura de Domnul, chiar daca trupul este istovit de harul lui Dumnezeu.
Dar acest har poate fi pierdut chiar si numai pentru un singur gand rau.
Impreuna cu gandurile rele patrunde in noi puterea vrajmasului, si atunci sufletul se intuneca si gandurile rele il chinuie; omul simte atunci pierzania lui si vede ca, fara harul lui Dumnezeu, el este pamant pacatos si neputincios.


***

Sufletul care a cunoscut pe Domnul invata printr-o indelungata experienta ca, daca traieste dupa poruncile Lui, atunci, chiar daca nu mult, va simti in el harul si va avea indrazneala in rugaciune; dar daca pacatuieste printr-un singur gand si nu se pocaieste, harul se scarbeste, si atunci sufletul tanjeste si plange inaintea lui Dumnezeu.
Astfel, intreaga viata sufletul si-o petrece in lupta cu gandurile. Tu insa nu slabi in lupta, pentru ca Domnul iubeste pe cel ce lupta cu barbatie.
Gandurile rele hartuiesc sufletul mandru si, cat timp nu se smereste, el nu va cunoaste odihna de la ele. Cand gandurile navalesc asupra ta, striga catre Dumnezeu ca Adam: „Doamne, Facatorul si Ziditorul meu, Tu vezi ca sufletul meu e chinuit de ganduri rele... Miluieste-ma!" Si cand stai inaintea fetei Stapanului, adu-ti aminte cu tarie ca El asculta toate cererile tale si, daca iti sunt de folos, le implineste.


***



A venit un nor, a ascuns soarele si s-a facut intuneric. Tot asa, pentru un singur gand de mandrie, sufletul pierde harul si il napadeste intunericul. Dar, tot asa, si numai pentru un singur gand de smerenie harul vine din nou. Am facut aceasta experienta pe mine insumi.


***


Sa stii ca daca mintea ta inclina spre a-i urmari pe oameni pentru a vedea cum traiesc, acesta e un semn de mandrie.

Ia seama la tine insuti. Cerceteaza-te pe tine insuti si vezi: cum se inalta sufletul deasupra fratelui tau, cum pentru aceasta si vine un gand rau care nu place lui Dumnezeu si prin aceasta sufletul se smereste. Daca nu se smereste, atunci vine o ispita mica. Daca iarasi nu se smereste, incepe lupta curviei. Si daca tot nu se smereste, cade intr-un pacat mic. Si daca nici atunci nu se smereste, va veni un pacat mare. Si asa va pacatui pana ce se va smeri. Dar de cum sufletul se va pocai, Domnul Cel Milostiv va da sufletului pace si strapungere [a inimii], si atunci tot raul va trece si toate gandurile se vor departa. Tine insa si pe mai departe smerenia din toate puterile, ca sa nu cazi din nou in pacat.

Cand vede ca sufletul nu s-a intarit inca in smerenie, Domnul ii retrage harul. Dar tu nu-ti pierde curajul pentru aceasta: harul este in tine, dar ascuns. Obisnuieste-te sa tai gandurile de indata ce se ivesc. Daca insa uiti si nu le departezi de indata, atunci adu pocainta. Sileste-te ca aceasta sa ajunga o obisnuinta. Sufletul are obisnuinte: cum s-a obisnuit, asa va lucra apoi toata viata.

Omul bun are ganduri bune, omul rau are ganduri rele; dar fiecare trebuie sa invete sa lupte cu gandurile si din rele sa le faca bune. Acesta e semnul unui suflet experimentat.

Vei intreba, poate: Cum se face aceasta?

In chipul urmator: Asa cum omul viu simte cand ii este frig sau cald, asa si cel ce a cunoscut din experienta pe Duhul Sfant simte cand in sufletul lui este harul si cand se apropie duhurile rele.
Domnul da sufletului intelegere sa cunoasca venirea Lui, sa-L iubeasca si sa faca voia Lui. Tot asa, sufletul cunoaste si gandurile care vin de la vrajmasul nu dupa infatisarea lor din afara, ci dupa lucrarea lor asupra sufletului.
Aceasta se cunoaste prin experienta; dar pe cel ce n-are experienta vrajmasii il amagesc usor.


***

Vrajmasii au cazut din mandrie si, ca sa ne atraga si pe noi, ne aduc ganduri de lauda. Si daca sufletul primeste laudele, harul il paraseste pana cand sufletul se va smeri. Si asa, toata viata sa invata omul smerenia lui Hristos si, pana cand nu o va fi invatat, sufletul nu cunoaste odihna de la ganduri si nu se poate ruga cu mintea curata.


***

Cine vrea rugaciunea curata nu trebuie nicicum sa cunoasca stirile din gazete, nu trebuie sa citeasca carti rele, nici, impins de curiozitate, sa caute sa stie ceva despre viata altora. Toate acestea aduc in minte ganduri necurate, si atunci cand omul vrea sa le descurce si lamureasca, ele se incurca din ce in ce mai mult si chinuie sufletul.


***

Cand sufletul invata iubirea de la Domnul, atunci ii este mila de intreaga lume, de fiecare faptura a lui Dumnezeu si se roaga ca toti oamenii sa se pocaiasca si sa primeasca harul Duhului Sfant. Dar daca sufletul pierde harul, atunci iubirea il paraseste, fiindca fara har e cu neputinta a iubi pe vrajmasi si atunci se ivesc gandurile rele din inima, dupa cum zice Domnul [Mt 15,19; Mc 7, 21-22].


***

E bine sa stii ca daca te chinuie gandurile rele, aceasta inseamna ca nu esti smerit. Domnul a zis: „Invatati de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima, si veti afla odihna sufletelor voastre" [Mt 11, 29].
Fara smerenia lui Hristos sufletul nu va afla niciodata odihna in Dumnezeu, ci va fi totdeauna razboit de felurite ganduri care nu-1 lasa sa vada pe Dumnezeu.
Fericit cel care s-a smerit pe sine insusi, pentru ca a aflat odihna desavarsita in Dumnezeu, in fiecare zi cer de la Domnul smerenia, pentru ca sufletul meu a invatat prin Duhul Sfant ce este smerenia lui Hristos si de ce insetez sa o am.

O, smerenia lui Hristos! Cine te-a gustat, acela se avanta spre Dumnezeu nesaturat ziua si noaptea.

Cat sunt de neputincios! Scriu putin si sunt deja istovit si trupul meu cauta odihna. Si Domnul a cunoscut pe pamant in trup neputinta omeneasca si, istovit de drum, s-a urcat intr-o corabie la vreme de furtuna si dormea; dar cand ucenicii L-au trezit, a poruncit marii si vantului sa se potoleasca si s-a facut liniste mare [Mt 8, 24-26].

Tot asa si in sufletul nostru, cand chemam sfantul Nume al Domnului, se face mare pace.

O, Doamne, da-ne sa Te laudam pana la suflarea cea mai de pe urma.
Omul cade in inselare fie din lipsa de experienta, fie din mandrie. Daca e din lipsa de experienta, Domnul ne va tamadui degraba; dar daca e din mandrie, atunci sufletul va suferi multa vreme pana cand se va fi invatat smerenia, si abia atunci il va tamadui Domnul.

Cadem in amagire cand credem ca suntem mai destepti si mai experimentati decat altii si chiar decat duhovnicul nostru. Si eu am gandit asa din lipsa de experienta si am suferit pentru aceasta si sunt foarte multumitor lui Dumnezeu ca prin aceasta m-a smerit si m-a povatuit si nu m-a lipsit de mila Sa. Si acum gandesc ca, daca nu te marturisesti duhovnicului, e cu neputinta sa scapi de inselare, si pentru aceasta s-a dat de la Domnul duhovnicilor puterea de a lega si dezlega.
Daca vezi o lumina inauntrul sau in afara ta, nu te increde in ea, daca impreuna cu lumina nu simti in tine zdrobire [de inima] pentru Dumnezeu, nici iubire pentru aproapele; dar nici nu te teme, ci smereste-te si lumina va pieri.

Daca vezi vreo vedenie sau un chip sau ai un vis, nu te increde in aceasta, pentru ca daca este de la Dumnezeu, Domnul te va face sa intelegi aceasta. Daca n-a cunoscut dupa gust pe Duhul Sfant, sufletul nu poate intelege de unde anume vine vedenia. Vrajmasul da sufletului o anumita dulceata amestecata cu slava desarta si dupa aceasta se recunoaste inselarea.

Parintii zic ca daca o vedenie e pricinuita de vrajmasul, sufletul simte tulburare. Dar numai sufletul smerit si care nu se socoteste pe sine vrednic de vedenii simte tulburare sau frica la lucrarea vrajmasilor; iar omul mandru si cazut in slava desarta nu poate incerca nici frica, nici tulburare, fiindca el vrea sa aiba vedenii si se socoteste pe sine vrednic de aceasta si de aceea vrajmasul il inseala usor.


Lucrurile ceresti se cunosc prin Duhul Sfant, iar cele pamantesti prin minte: dar cine vrea sa cunoasca pe Dumnezeu cu mintea lui din stiinta, acela e in inselare, pentru ca Dumnezeu este cunoscut numai prin Duhul Sfant.

Daca vezi cu mintea demoni, smereste-te si sileste-te sa nu-i vezi si mergi degraba la duhovnicul sau „batranul" [„staretul"] caruia ai fost incredintat. Spune totul duhovnicului si atunci Domnul te va milui si vei scapa de inselare. Dar daca crezi ca stii mai multe in privinta vietii duhovnicesti decat duhovnicul tau si daca la marturisire [spovedanie] nu-i spui ce ti s-a intamplat, atunci pentru mandria aceasta va fi ingaduit unei inselari sa puna stapanire pe tine spre povatuire.
Cu vrajmasii trebuie sa luptam prin smerenie.
Cand vezi ca se lupta alta minte cu mintea ta, smereste-te si lupta va inceta.

Daca ti se intampla sa vezi demoni, nu te inspaimanta, ci smereste-te, si demonii vor pieri; dar daca te stapaneste frica, nu scapi de o nenorocire. Fii curajos. Adu-ti aminte , ca Domnul te priveste sa vada daca-ti pui nadejdea in El.

Daca ti se intampla sa cazi in inselare si vrei sa te izbavesti de ea, nu deznadajdui, pentru ca Domnul iubeste pe oameni si-ti va da indreptare si vei avea odihna de la gandurile pe care le aduc vrajmasii. Dar pentru ca sufletul sa afle odihna de la demoni, trebuie sa se smereasca si sa zica: „Sunt mai rau decat toti oamenii, mai rau decat orice dobitoc sau fiara salbatica" si indata sa se marturiseasca [spovedeasca] cinstit preotului si atunci demonii vor fi izgoniti.


***

Asa cum oamenii intra si ies dintr-o casa, asa si gandurile iscate de demoni vin si iarasi pleaca daca nu le primesti.

Daca gandul iti spune: „Fura!" si tu-1 asculti, ai dat prin aceasta demonului o putere asupra ta. Daca gandul iti spune: „Mananca mult!" pana la ghiftuiala si tu vei manca mult, demonul a luat din nou putere asupra ta. Si asa, daca gandul fiecarei patimi te va stapani, vei ajunge un barlog de demoni. Dar daca intelegi sa te pocaiesti cum se cuvine, vor tremura si vor fi siliti sa plece.

Cand plangem pentru pacate si smerim sufletul nostru, atunci n-avem vedenii si sufletul nostru nu le doreste, dar cand parasim plansul si smerenia, atunci putem fi atrasi de ele.

Multa vreme n-am stiut de ce trebuie sa ma intristez, de vreme ce Domnul mi-a iertat pacatele. Si am cunoscut ca cine nu are intristare nu poate sta in smerenie, pentru ca duhurile rele ne insufla mandrie, iar Domnul invata blandetea, smerenia si iubirea, prin care sufletul afla odihna.

In lupta noastra trebuie sa fim curajosi. Domnul a zis Prorocului Ieremia: „Du-te, vesteste si fii curajos, iar Eu iti voi porunci" [cf. Ir 1, 17].
Domnul iubeste sufletul curajos si intelept, iar daca in noi nu este nici una, nici alta, trebuie sa le cerem de la Domnul si sa ascultam de duhovnici: in ei viaza harul Duhului Sfant, indeosebi omul a carui minte e stricata de lucrarea demonilor nu trebuie sa se increada in sine insusi si in ei, ci sa asculte de duhovnic.

Nenorocirea sufleteasca ne vine de la mandrie, iar cea trupeasca este adeseori ingaduita de Dumnezeu dupa iubirea Lui pentru noi, cum a fost cu mult-incercatul Iov.

A recunoaste in tine insuti mandria e lucru foarte chinuitor. Dar iata semnele ei: daca te napadesc vrajmasii [demonii] sau te chinuie gandurile rele, aceasta inseamna ca in tine nu e smerenie, si de aceea, chiar daca n-ai inteles mandria ta, smereste-te.