BACK

Influentele negative ale calculatorului asupra vietii duhovnicesti

Calculatorul este tot mai prezent īn viata noastra. El poate fi folosit ca instrument de lucru sau mijloc de divertisment. Utilizarea lui presupune sa fim avertizati asupra eventualelor pericole pe care le reprezinta.

Aspecte negative ale calculatorului ca instrument de lucru

Specialistii au identificat anumite aspecte negative ale calculatorului īn sine, ca instrument de lucru:
• Creeaza o anumita stare de dependenta: Fiecare are o nevoie de baza, fundamentala de a īnvata, de a realiza, de a desavārsi mediul sau, precum si de respectul de sine ce se naste din aceste realizari. O teorie din psihologie afirma ca īnvatatul merge mai bine daca īti oferi īn schimb mici doze de satisfactie din cānd īn cānd. Computerele creeaza dependenta tocmai pentru ca realizeaza toate acestea īntr-un mod extrem de eficient si satisfacator. Te confrunti cu o problema sau cu un program nou de calculator, investighezi, cauti solutii, īn final īntelegi - iar computerul face pentru tine lucruri clare si concrete pe care īnainte nu le obtineai de la el. Provocare, experiment, putere, succes.
• Utilizarea lui excesiva dauneaza sanatatii ducānd la scaderea puternica a imunitatii

Sa se faca o selectie stricta a materialelor video privite si sa se evite excesele

Ca mijloc de divertisment calculatorul poate fi folosit pentru a asculta muzica, a privi diverse materiale video sau pentru jocuri. Īn ceea ce priveste materialele video pe calculator pot fi urmarite filme sau orice alte materiale video īnregistrate īn prealabil pe CD-uri sau alte forme de stocare a informatiei. Este nevoie sa se faca o selectie stricta a materialelor privite si evitarea exceselor (avānd la dispozitie numeroase filme este foarte puternica ispita de a petrece vreme īndelungata īn fata calculatorului precum si de a privi imagini erotice, scene de violenta etc.)

Jocurile pe calculator sunt extrem de atractive creānd o stare de dependenta accentuata

Jocurile pe calculator au luat o dezvoltare foarte puternica adresāndu-se nu numai copiilor ci tuturor vārstelor. Cānd ai calculatorul īn fata nu mai ai nevoie de partener de joaca pentru ca te joci pe el, īn el si cu el.
Jocurile pe calculator sunt extrem de atractive creānd o stare de dependenta accentuata. Este foarte greu sa te rupi din fata calculatorului pentru ca jocul poate continua la infinit: pierzānd vrei sa cāstigi, iar cāstigānd vrei sa obtii un rezultat si mai bun.

Jocul te introduce īntr-o lume virtuala īn care trebuie sa te conformezi unor legi stabilite de programator si īn care esti pus īn situatia de a lua hotarāri prestabilite de acesta cultivāndu-se deprinderi si stereotipuri comportamentale

Teoretic se pot gāndi jocuri care sa te īnvete sa respecti poruncile lui Dumnezeu, īn special porunca dragostei, dar realitatea ne arata ca jocurile cele mai populare ne introduc īntr-o lume cu legi nemiloase īn care īnvinge cel mai puternic, mai viclean, mai necrutator, o lume īn care se da frāu liber pornirilor negative din om. Se cultiva astfel patimile: māndria, setea de putere, ura si violenta fata de semen, lacomia, curvia, mānia etc. precum si o atitudine pozitiva fata de lumea demonica.
Copiii, care nu au discernamānt, sunt foarte vulnerabili pentru ca īncep sa se comporte si īn viata de zi cu zi precum īn jocuri (vezi cazul copiilor ucigasi).

Pentru un adult jocul pe calculator este o cedare īn fata akediei

Daca pentru copil nevoia de a se juca (e vorba de joc īn general si nu de jocul pe calculator) este fireasca, prin joc copilul cunoscānd lumea si dezvoltāndu-si capacitatile, pentru un adult jocul īn general si jocul pe calculator īn special este nefiresc fiind o cedare īn fata patimilor, mai ales a akediei, si un mijloc de a pierde vremea. Sfānta Scriptura ne avertizeaza asupra faptului ca timpul este intervalul pe care Dumnezeu ni l-a pus la dispozitie pentru a ne cāstiga vesnicia si de aceea nu putem sa-l irosim.

Este bine ca jocurile pe calculator sa fie evitate cu totul atāt de adulti cāt si de copii

Daca īn ceea ce priveste utilizarea calculatorului ca instrument de lucru si pentru vizionarea materialelor video este nevoie de ponderare, jocurile este bine sa vie evitate cu totul atāt de adulti cāt si de copii. Alternativele pe care le putem oferi copiilor au fost prezentate īn cateheza despre impactul televizorului asupra copiilor.

Pr. Florin Botezan

Biserica Memoriala "Mihai Viteazul "Alba Iulia