Biserica

Biserica, înteleasã ca locas de închinare, este cerul de de pe pãmânt. Noi credem în existenta cerului celui mai presus de lume, dar stim ca existã si un cer pe pãmânt. Iar cerul cel de pe pãmânt este locasul lui Dumnezeu, Sfânta Bisericã. Pentru ca în Sfânta Bisericã, în locasul închinat lui Dumnezeu, se fac lucruri ceresti aici pe pãmînt, se fac sfintele slujbe, se face sfânta Liturghie, si acestea sunt lucruri ceresti. M-as bucura mult sã retinem lucrul acesta, cã Sfânta Biserica, privitã ca locas de închinare a lui Dumnezeu în care se fac sfintele slujbe si mai ales Sfânta Liturghie, este cerul cel de pe pamânt, si nu poate ajunge cineva în cerul mai presus de lumea aceasta decât în mãsura în care ia parte la slujbele dumnezeiesti în cerul cel de pe pãmânt. Nu are ce cãuta cineva în cer dacã nu merge în Sfânta Bisericã. Tot ce se face în Sfânta noastrã Bisericã este ca sã ne punã în legaturã cu Dumnezeu, ca sã ne faca gânditori de Dumnezeu, ca sã ne facã cinstitori de Dumnezeu, ca sã ne facã purtãtori de Dumnezeu, ca sa ne facã purtãtori de Hristos si purtãtori de Duh si sã avem Sfânta Treime lucrãtoare în noi. Toate lucrurile acestea se pot realiza numai în atmosfera de gând pe care ne-o dã Sfânta Bisericã. Zic eu cãtre un tânar: "Sã te duci de acuma încolo la bisericã, duminica". Zice: "Parinte, dacã ziceti dumneavoastra mã duc, dar dumneavoastrã nici nu stiti ce duc eu în mintea mea când mã duc în bisericã, câte spurcãciuni duc eu în minte în bisericã". Si i-am zis:"Cu ele cu tot du-te la bisericã, pentru cã, dacã nu te duci la bisericã, nu te poate ajuta cineva în afarã de Bisericã. Dar dacã te duci în bisericã faci dovada înaintea lui Dumnezeu si înaintea ta ca te vrei mai bun si vrei sa scapi de rele, dar ca sa scapi de cele de demult trebuie sã nu mai adaugi altele în vremea aceasta si atunci scapi de rautati".

O întrebare practicã: am o fetitã de 8 ani; pâna la sase-sapte ani statea la toata slujba Sfintei Liturghii, acum nu mai are rãbdare. S-o mai iau la Slujba Sfintei Liturghii, chiar daca mai iese din când în când din biserica, sau s-o las acasa? Cum sa procedez?

Si într-un fel si într-altul: o mai aduci la bisericã sã nu-si uite de bisericã, o mai lasi si acasã, pentru cã nu are rãbdare...Slujbele noastre sunt fãcute pentru oameni mari, pentru oameni pricepãtori, pentru oameni care stiu pentru ce stau acolo, pentru oameni care participã la slujbã. Nu sunt fãcute pentru copii care, la mãsura lor nu înteleg. Asa cã aceia care aveti copii trebuie sa vã lãsati voi dupã copii, nu copii dupã voi, la mãsura voastrã. Se zice cã niciodatã nu poti sã ceri unui copil sã meargã la acelasi pas cu un om mare. Un copil are un pas de copil. Daca vrei sã mergi cu el, te lasi dupã el, trebuie sã-i întelegi neputinta lui; nu-i ceri niste lucruri pe care nici tu nu le-ai fãcut când erai copil si nici nu le-ai fi putut face.

Cum vedeti o unire între Rãsãrit si Apus, din punct de vedere religios?

Cred cã numai Dumnezeu ne mai poate uni, cã prea ne-am despãrtit. Cu puterea lui Dumnezeu, da, se poate orice.

Copyright © 2002, Biserica Memoriala "Mihai Viteazul "Alba Iulia

This file may be copied on the condition to specify the copyright notice.